We worstelen er allemaal mee: de smartphone. We kunnen niet meer zonder. En diep van binnen willen we dat ook niet. We zijn hooked. Aan de piepjes, de lampjes, de pushmeldingen en apps. Ingeregeld door de knapste koppen ter wereld, zodat we niets anders willen dan dáár zijn. In ons schermpje.
Er is een woord voor. Verslaving. 78% van de ouders geeft het toe. Dat is enorm.
En toch vraag ik me af, of één ding niet sterker is dan dat: Onze kinderen. Als we ons zouden beseffen hoe schadelijk ons smartphone-gebruik is voor de ontwikkeling van ons kind. Zouden we dat kreng dan niet acuut aan de spreekwoordelijke wilgen hangen?
Vandaar dit artikel. Want het vergt moed, discipline en doorzettingsvermogen om gedrag te veranderen. En dit lukt alleen als we de verwoestende effecten (onder)kennen. Zet hem op! Leg vandaag jouw mobiel nog weg. En jouw kinderen zullen je er eeuwig dankbaar voor zijn.
Laat ik beginnen met de super-overbodige opmerking dat onze kinderen ons nodig hebben. Ze hebben het nodig dat we er voor ze zijn. Met onze aandacht. Niet alleen voor hun overleving, maar vooral ook voor hun sociale en emotionele ontwikkeling.
En nu kunnen we onszelf gemakkelijk sussen terwijl onze blik voor de tiende keer deze minuut richting ons schermpje gaat: Maar ik bén er toch?!
Nee, dat zijn we niet. Ja oke, we ‘zijn’ er. Maar eigenlijk zijn we er ook weer niet. We zijn maar half aanwezig in het leven van ons kind. En zo reageren we ook. ‘Mhhhh, ja liefje, oke, tuurlijk, heel even hoor. ik kom zo’.
Maar zonder die oprechte en wezenlijke aandacht, worden onze kinderen depressief, spelen ze minder, ontdekken ze de wereld maar nauwelijks, en ontwikkelen ze minder sterke communicatieve vaardigheden.
Om je hiervan diep te doordringen, deel ik graag vijf baanbrekende studies met je.
Deze studie onderzocht bij baby’s en peuters (7 maanden tot 2 jaar) het temperament, de sociale betrokkenheid, het exploratievermogen en het gedrag na een kortstondige afwezigheid van de moeder. De kinderen van ‘smartphone-moeders’ bleken meer lijdensdruk te vertonen, hun omgeving minder te verkennen en minder goed te herstellen van een kortstondige scheiding met de moeder. Ze waren dus negatiever én minder veerkrachtig.
Zelfs bij baby’s is de impact al zichtbaar. Heftig
In een groot internationaal onderzoek onder 6000 acht- tot dertienjarige kinderen, meldde 32 procent dat ze zich ‘onbelangrijk’ voelen wanneer hun ouders gebruik maken van hun smartphone tijdens maaltijden, gesprekken en andere gezinsmomenten. Meer dan de helft gaf aan dat hun ouders te veel tijd aan hun smartphone besteden.
Bijna 1 op de 3 kinderen voelt zich onbelangrijk door het smartphone gebruik. Heftig.
THEATERSHOW ONS KIND
Ook een andere grote studie, ditmaal uitgevoerd met ratten, toonde aan hoe een gebrek aan ‘ouderlijke aandacht’ de ontwikkeling van baby’s schaadt. Rattenpups die werden opgevoed door afgeleide moeders, kregen weliswaar alles wat ze nodig hadden om op te groeien (ze bereikten een normaal gewicht en brachten evenveel tijd met hun moeders door) maar besteedden als adolescenten minder tijd aan het spelen met hun leeftijdsgenootjes.
De afgeleide moeders waren met name minder voorspelbaar, minder betrouwbaar en minder oplettend. De onderzoekers concludeerden dat dit soort ‘chaotische moederzorg’ de ontwikkeling van de hersenen verstoort, wat later in het leven kan leiden tot emotionele stoornissen. ‘We hebben voorspelbaarheid en consistentie nodig om een gezond emotioneel systeem te ontwikkelen’, zo schrijven de onderzoekers.
Een kinderarts en haar collega’s maakten zich zoveel zorgen over het smartphone-gebruik van ouders, dat ze een onderzoek instelden om de prevalentie van dit gedrag in fastfoodrestaurants te onderzoeken. Wat bleek: veel ouders haalden direct bij het zitten hun mobiel tevoorschijn. De meesten gebruikten het tijdens de maaltijd en leken vaak meer verdiept in hun smartphones dan in hun kinderen.
Deze onderzoekers ontdekten dat kinderen van wie de ouders opgingen in hun apparaten, meer kans hadden om gek te doen of luidruchtig gedrag te vertonen. Hiervan raakten de ouders op hun beurt geïrriteerd en ongeduldig, wat bij hun kinderen enkel leidde tot meer aandacht vragend gedrag. Ze merkten op dat het smartphone-gebruik gezond ouderschap verstoort. Kinderen leren namelijk door naar ons te kijken. Ze observeren de wijze waarop wij een gesprek voeren en hoe ze de gezichtsuitdrukkingen van andere mensen moeten interpreteren. Wanneer onze kinderen deze kans niet krijgen, lopen ze een aantal belangrijke ontwikkelingsmijlpalen mis.
Weer een andere onderzoeker interviewde 1000 kinderen tussen de vier en achttien jaar en vroeg hen naar het smartphone gebruik van hun ouders. De interviewer ontdekte dat veel kinderen zichzelf omschreven als ‘verdrietig, gek, boos en eenzaam’ wanneer hun ouders veelvuldig gebruik maakten van hun mobiel. Je kunt het je voorstellen. Het is pijnlijk om te ontdekken dat jouw ouders liever in hun mobiel zitten dan een gesprek met jou aan te knopen.
Deze vijf studies tonen het aan. Ons smartphone gebruik verkloot onze kinderen. En ik kan nog wel even doorgaan. Want wist je dat de gezichtsuitdrukking van ouders die in hun mobiel zitten, sterke overeenkomsten vertoont met de gezichtsuitdrukking van ouders die depressief zijn?
Laatst was ik er weer getuige van, in een café. Ik zag een moeder haar kindje borstvoeding geven. Het babytje staarde naar de moeder. En de moeder zat met haar mobiel in de hand. Zo triest. Want via de zintuigen hecht een kind zich aan de moeder. Het ziet je, het hoort je, het ruikt je. En met al jouw gezichtsuitdrukkingen, waarmee je je baby’tje spiegelt, ontdekt het dat het een binnenwereld heeft. Die ziet ie terug op jouw gezicht. Het komt tot bloei. Als een plantje dat water krijgt.
Dus leg die mobiel vandaag nog aan de kant. Leg hem weg in het bijzijn van jouw kinderen. Kijk ze aan. Raak ze aan. Sla een arm om hen heen. Wees volledig afgestemd. In ieder geval 95% van de tijd. Om je hierbij te helpen deel ik graag nog een aantal concrete tips met je:
Dit betekent dat we onze mobiel moeten opbergen. In een kastje.Geniet van het korte moment dat we hebben dat we hebben om onze kinderen uit te laten groeien tot evenwichtige volwassenen
Kom naar theatershow ‘Ons Kind’. De magische productie over opvoeden die met niets te vergelijken is.
Je wilt dolgraag dat je kind gelukkig is. Hem of haar écht het beste geven. Van baby tot tiener. Maar hoe bereik je dit?
Welkom in de wereld van Ons Kind. De muziektheater show waaraan psychologen en theatermakers 4 jaar hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart wat jouw kind écht van jou nodig heeft. Om de beste kansen in het leven te krijgen.
Of je nu kinderen hebt, met kinderen werkt, of zelf ooit kind bent geweest; deze show is zo diepgaand dat ze jouw opvoeding voorgoed verandert.
We zien je snel!
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!