Maar weinig mannen kunnen een vrouw laten komen – 5 tips

Ik kom meestal binnen 10 minuten klaar. Maar zij…. het is net alsof ze gewoon ligt te wachten tot het voorbij is. Het ergste is nog als ze faket. Misschien denkt ze dat ik niets doorheb, maar ik ben niet gek. Ik vraag me af… Wind ik haar niet meer op ? Of heeft ze een ander ? Het maakt me vreselijk onzeker, maar steeds als ik ernaar vraag, zegt ze met een brede glimlach dat ze nog altijd heel veel van me houdt. Dan denk ik… ja … ik hou ook van mijn moeder. Maar dat betekent nog niet dat ik met haar naar bed wil. Ze kan gewoon niet klaarkomen, of althans… niet bij mij.

Misschien komt het doordat ik mijn baan ben verloren. Sinds de reorganisatie van het bedrijf zit ik werkeloos thuis, en gaat Inge naar haar werk. Ik voel mezelf behoorlijk waardeloos. Als we het toch een keer met elkaar doen, voelt het alsof ze het alleen voor mij doet. Ergens weet ik dat het absurd is, maar ik voel me dan net een perverseling die haar lichaam misbruikt.

Seks is een heel ding geworden. Een heel beladen ding. We kunnen er niet echt meer van genieten.

de orgasme-kloof

Het verhaal van Erik staat niet op zichzelf. Onderzoeken tonen het aan; maar weinig mannen kunnen een vrouw laten komen. Slechts 29% van de vrouwen komt steevast klaar tijdens de seks, terwijl 80% van de mannen bij iedere vrijpartij aan zijn trekken komt!

En misschien schrikt u niet eens zo van deze cijfers. Want ‘Vrouwen geven toch niet zoveel om klaarkomen?’, ‘Ze zijn toch meer gericht op intimiteit?’, en ja, ‘Ze komen toch ook moeilijker dan mannen?’ So be it.

Nee. Niet waar. Doodzonde! Ook voor de vrouw is een geweldig orgasme haalbaar. En het krijgen van een orgasme blijkt voor haar seksuele geluk even belangrijk. Ze beleeft het orgasme op dezelfde manier als de man. Wat ook niet zo vreemd is, als je je bedenkt dat ze feitelijk over hetzelfde ‘genotsorgaan’ beschikt.

En met hetzelfde genotsorgaan, bedoel ik ook écht hetzelfde genotsorgaan: penis en clitoris, ze komen uit hetzelfde embryonale weefsel voort, zwellen bij opwinding allebei op en zijn beiden even gevoelig door al hun zenuwuiteinden.

Maar ondanks deze overeenkomsten komt de clitoris veel minder aan haar trekken. Zowel letterlijk als figuurlijk. Bijvoorbeeld, waar de penis al vanaf de ‘bloemetjes en bijtjes’ centraal is komen te staan in onze beeldvorming van heteroseks, moet de clitoris het stellen met veel minder aandacht.

Waarschijnlijk komt dit doordat de clitoris minder belangrijk is voor onze voortplanting. Ze dient vooral voor genot. Zonder clitoris worden er evengoed kinderen verwekt.

Heb lief als nooit tevoren

Theatershow
Dichterbij

Maar waarom wordt de clitoris, dit uitzonderlijke genotsorgaan, dan zo vaak over het hoofd gezien?

Het meest eenvoudige antwoord is dat de clitoris simpelweg geen deel uitmaakt van het ‘standaard seks-recept’ voor de man: penetreren en pijpen. De clitoris speelt hierin geen rol. Penetratie leidt doorgaans niet tot een orgasme bij de vrouw, omdat de gebruikelijke standjes vooral op het hoogtepunt van de man zijn gericht (hij is ‘in control’), en niet op de stimulatie van de clitoris.

Maar dit vertelt niet het hele verhaal. Ook wordt de clitoris vaak verwaarloosd, omdat veel mannen te weinig kennis hebben van het vrouwenlichaam. Iets wat uit zichzelf niet snel verandert, omdat van mannen wordt verwacht, dat ze het allemaal ál weten.

Want terwijl ouders en leraren het nog steeds moeilijk vinden om openlijk over seks te praten, geven romantische comedies en miljoenen pornofilmpjes een hele duidelijke boodschap af: een goede minnaar weet precies wat hij doet. Nooit zien we de adonis in kwestie aan zijn vrouwelijke tegenspeelster vragen of het fijn is wat hij doet. Hiermee krijgt de mannelijke kijker een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het gevolg is, dat het voor veel mannen als een tekortkoming voelt om zulke vragen wél te moeten stellen.

Voor de vrouw voelt het ongemakkelijk om te vragen om meer seksueel genot.
Dit heeft een aantal oorzaken.

♥ Als de vrouw aangeeft dat ze meer nodig heeft om klaar te komen, is ze bang daarmee het signaal af te geven dat ze seksueel incompetent is. Alsof ze daarmee zegt, dat ze maar moeilijk opgewonden raakt.

♥ Juist omdat de man wordt geacht om heer en meester te zijn over de seksuele situatie, kan het voor de vrouw spannend zijn om hem hierin bij te sturen, uit angst om zijn eer te krenken.

♥ Er is sprake van sletvrees – een vrouw die precies weet wat ze lekker vindt en hier gewoon om durft te vragen, wordt vaak als sletterig gezien.

♥ Tot slot vinden veel (jonge) mannen het simpelweg niet belangrijk genoeg om de vrouw te laten klaarkomen, zeker niet als ze geen relatie met haar hebben. Zo geeft de meerderheid eerlijk toe zelfzuchtig te zijn in deze contacten. Of, zoals één jongeman het zo treffend verwoordt: ‘Ik geef er geen reet om.’

De kloof dichten – 5 tips

Hoewel het orgasme geen doel op zichzelf moet worden, en het uitblijven ervan niet betekent dat er géén sprake is van genot, is het wel zo dat vrouwen mét een orgasme meer genieten.

Laten we daarom iets doen aan de meestvoorkomende obstakels. Vijf tips.

1. Ontwikkel zelfkennis. Allereerst zul je als vrouw goed moeten weten wát je lekker vindt. Zo zullen bepaalde standjes je meer clitorale stimulatie bieden dan andere (on top heb je bijvoorbeeld meer controle over de wrijving). Of misschien verlang je naar clitorale stimulatie voor en na-, maar niet tijdens de penetratie. Verschillende aanrakingen rondom de clitoris kunnen heel verschillende sensaties teweegbrengen.

Door te masturberen kun je al deze verschillende sensaties onderzoeken. Wat geeft jou genot en een orgasme? De beroemde seks-onderzoeker Alfred Kinsey vond al in 1953 dat vrouwen die vóór hun huwelijk masturbeerden, veel makkelijker klaarkwamen tijdens hun eerste huwelijksjaar dan vrouwen die dat niet hadden gedaan. En ook de leeftijd waarop je begint te masturberen, voorspelt de waarschijnlijkheid waarmee je op latere leeftijd klaarkomt.

Zolang jij niet goed weet wat je wilt, zul je jouw stuntelende partner nooit kunnen helpen om een écht  goede minnaar te worden. Doodzonde.

2. Bereid je voor.  Om erachter te komen wat jíj wilt kan het – vooral ten aanzien van losse  contacten – goed zijn om de seks voor te bereiden. Op z’n minst in gedachten.

Stel jezelf van tevoren de volgende vragen:  Welke dingen zou je willen proberen? Wat als de ander dingen voorstelt waarover je zelf nog niet hebt nagedacht? Zeg je dan per definitie ‘nee’?

Doe op z’n minst enige ‘soul-searching’ voordat je een ander in jouw seksleven toelaat.

3. Oefen je communicatie. Denk van tevoren na over manieren om jouw verlangens kenbaar te maken. Oefen hardop! Denk aan zinnen als: ‘Het voelt fantastisch wanneer je dat doet’, ‘Wacht, kan ik iets opschuiven’, of ‘Zullen we wat anders proberen?’ Hoe wil je zulke kwetsbare gevoelens communiceren? Door hierover na te denken, ontdek je vanzelf de fijnste manieren om met  goedbedoelende sekspartners om te gaan.

Anderzijds kun je als man ook rechtstreeks (of meer aftastend) vragen naar het genot van de ander. Oefen met comfortabele (of sexy) vragen als ‘Vind je dit lekker?’ of ‘Voelt dit goed voor je?’. Maar denk ook aan meer uitnodigende opmerkingen als ‘Vertel me wat je lekker vindt’, ‘Ik wil graag weten wat goed voelt voor jou’ of ‘Wat zijn dingen die je zou willen proberen?’ Deze vragen moedigen je partner aan om haar verlangens uit te spreken.

4. Doe aan orale seks. Met name in seks zonder relatie lijkt er sprake te zijn van een orale kloof, die de orgasme-kloof deels kan verklaren. Fellatio (pijpen) is heel gebruikelijk in hookups , terwijl cunnilingus (beffen)  opvallend weinig voorkomt. En dit terwijl orale seks een ideale manier is om elkaar naar een orgasme te brengen.

5. Houd je vaste relatie spannend. Een vaste relatie vormt de ideale setting om deze  orgasme-kloof te dichten. Binnen deze setting kun je als man namelijk blijven werken aan je ‘skills’. Zo zien we de orale bevrediging van vrouwen aanzienlijk toenemen. Ook wordt de vaste relatie al snel jouw veilige haven om je seksuele verlangens te communiceren, zonder die angst om over te komen als een slet.

Hier staat tegenover dat vaste relaties ‘seksueel saai’ kunnen worden. Je gaat elkaar minder opwindend vinden, er treedt gewenning op, iets wat volgens onderzoek vooral opgaat voor vrouwen.

Blijf daarom ook binnen je vaste relatie werken aan een open seksuele communicatie. Onderzoek toont aan dat mensen die met elkaar blijven delen waarvan ze genieten, bijvoorbeeld hoe fijn ze het vinden om gekust of oraal bevredigd te worden, seksueel veel gelukkiger zijn.

En ga als vrouw ook door met jezelf te ontdekken. Vrouwen in een langdurige relatie die blijven masturberen hebben meer orgasmes en minder tijd nodig om opgewonden te raken. Op google vind je eindeloos veel inspiratie. Blijf ontdekken wat je fijn vindt en deel het met je partner.

Trouwens, praten over seks kan behoorlijk sexy zijn ?

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact