Zo behoud jij het respect van jouw tiener/oudere kind. Drie strategieen.

Wrap up

  • Pas op met ongevraagde adviezen. Ze komen over als controlerend of afwijzend, wat maakt dat jouw kind zich niet gehoord voelt.
  • Stel grenzen. Het is essentieel voor een gezonde relatie met jouw kind, ook als deze volwassen is.
  • Wees respectvol naar jouw kind. Alleen dan kun je het terugverwachten.

Ik spreek ze vaak. Ouders die zich niet gewaardeerd voelen door hun volwassen kind. Klagen. En het is ook een uitdaging. We worden platgegooid met opvoed-tips voor onze kleintjes. Terwijl juist de omgang met onze oudere kinderen zo uitdagend is. Het is écht een kunst.. van het loslaten van oude gewoontes en familiedynamieken. Van het meegroeien in de nieuwe relatie. Want dat is wat jouw kind van jou nodig heeft. Flexibiliteit. Afstemming. Gelijkwaardigheid.

Het is pijnlijk maar waar. Het respect van jouw oudere kind is niet langer iets vanzelfsprekends. Niet iets wat je zomaar kunt opeisen. Omdat jij de ouder bent en zij het kind. Nee, dit respect zul je moeten verdienen en kweken. Via het hart. Zoals dat gaat in elke andere gelijkwaardige relatie. Waarin openheid en verbondenheid de boventoon voeren.

Ik zie het vaak misgaan. Ouders en kinderen die uit elkaar groeien, omdat deze belangrijke omslag nooit is gemaakt. Daarom speciaal voor jou: Drie strategieën om de relatie met jouw oudere kind (opnieuw) op te bouwen!

1. Luister, en houd je (ongevraagde) adviezen voor je 

Het is een hardnekkige gewoonte. Adviseren en oplossen. Zeker als je ziet dat jouw kind ergens mee worstelt. Maar vaak realiseren we ons niet, hoe controlerend en afwijzend zulke ongevraagde adviezen eigenlijk overkomen. Juist daarom is het zo mooi om écht te luisteren, om al die vooringenomen ideeën los te laten. Het is dé manier om te laten zien dat je de gedachten en ervaringen van jouw kind waardeert. En dit kweekt enorm veel respect.

Als je merkt dat je hiermee moeite hebt, probeer het gesprek dan heel bewust in te gaan. Mindful. Observeer hoe jouw kind erbij zit. Wat straalt ‘ie uit? Hoe hangen de schouders? Door je aandacht naar je zintuigen te brengen, wordt het vaak makkelijker om je te onthouden van adviezen.

Voorbeeld

Toen Mike, 28, zijn moeder Linda vertelde dat hij een carrièreswitch overwoog , begon ze snel op te sommen waarom dat geen goed idee was. Mike had het gevoel dat zijn moeder hem niet vertrouwde om goede beslissingen te nemen, en hun gesprek eindigde in frustratie. De volgende keer dat hij het onderwerp ter sprake bracht, luisterde Linda echter zonder zich ermee te bemoeien. Als gevolg hiervan voelde hij zich meer gerespecteerd en vroeg hij daarna om haar mening.

Tip

Geef weer wat je hoort door te zeggen: ‘Het klinkt alsof je je ….voelt….’, of ‘Ik hoor dat je denkt aan….’ Het mooie van dit soort zinnen is, dat het jouw kind uitnodigt om verder in zijn verhaal te komen. En zo te ontdekken welke gevoelens en gedachten er allemaal in hem of haar leven. Dit is heel helpend. Adviezen zorgen vaak voor het tegenovergestelde. Het maakt dat je jezelf teveel eigenaar maakt van het probleem, waardoor jouw kind zich afsluit. En dit is zo jammer.

HET BÉSTE VOOR JOUW KIND

THEATERSHOW ONS KIND

2. Stel je grenzen (!) maar wel rustig en meelevend 

Grenzen stellen is essentieel voor een gezonde ouder-kindrelatie, ook wanneer jouw kind ouder is. Maar doe het vanuit gelijkwaardigheid. Wees vriendelijk en duidelijk. En vooral niet ‘eisend’. Feitelijk heb je ook niets meer te eisen. Je kind is volwassen. En alleen als de band goed is, wil het nog iets van jou aannemen. En anders kun je het gewoon bekijken. Sterker nog, het zal voor je terugdeinzen als ‘ie zich in zijn autonomie voelt bedreigd. Maar daarom duidelijk dat de omgangsregels evengoed voor jou gelden, dat het iets is wat jullie samen vorm moeten geven.

Voorbeeld

Nina (55) steunt haar dochter al geruime tijd financieel, zodat zij haar huur kan betalen.  Inmiddels voelt Nina voelt zich gebruikt en ervaart ze steeds meer weerstand bij het financieel onderhouden van haar dochter. Daarom heeft ze onlangs het volgende gezegd:  ‘Ik wil je best helpen, maar ik weet ook dat je onafhankelijker wilt worden. Laten we samen een plan opstellen waarin ik je help om je financiën op orde te krijgen. Maar na deze maand zal ik je huur niet meer betalen.’ Dit is een mooi voorbeeld van een meelevende manier van grenzen stellen.

Tip

Stel je grenzen op een rustige en meelevende manier, zonder schuldgevoelens te kweken of ultimatums te stellen. Geef aan wat je nodig hebt om de relatie goed te houden. En spreek vanuit de ‘ik- boodschap’: ‘Ik merk dat het voor mij niet meer zo goed voelt om iedere maand de huur te betalen. Ik weet dat je moeite hebt om het overzicht te behouden. Het is heel begrijpelijk. Daarom help ik je hier graag bij. En hierna zal ik de huur niet meer betalen.’

Voel je een disbalans in wederzijds respect, dan kun je dit prima ter sprake brengen, zonder in kritiek te vervallen: ‘Ik heb het nodig dat we een balans vinden waarin ik mij ook gewaardeerd voel.’ Deze aanpak bevordert respect en begrip.

3. Leef het gewenste gedrag zelf voor

Daden zeggen zoveel meer dan woorden. Wil je dat jouw kind respect toont? Wees dan zelf respectvol in de omgang. Laat zien dat je zijn of haar autonomie respecteert door een gelijkwaardige behandeling. En vooral: wees je bewust van hoe je spreekt, neem verantwoordelijkheid voor je eigen fouten, en toon waardering. Dan kom je al een heel eind.

Voorbeeld

Edward (63) realiseerde zich niet dat hij zijn zoon Felix regelmatig onderbrak tijdens gesprekken. Toen Felix dit aangaf, werd Edward aanvankelijk defensief. Maar nadat hij erover had nagedacht, verontschuldigde hij zich ervoor dat hij zijn zoon niet de ruimte had gegeven om zijn gedachten volledig te delen. Op deze manier toonde hij Felix dat respect twee kanten op gaat. En zo werd hun contact respectvoller en gelijkwaardiger.

Tip

Respect is altijd wederzijds. Erken jouw misstappen (te allen tijde) en sta open voor feedback. Deze nederigheid moedigt jouw kind aan om hetzelfde te doen. Het laat zien dat je als mens altijd nog leert en groeit. Zelfs als ouder. Door het ‘voor te leven’, het goede voorbeeld te geven, inspireer je jouw kind om hetzelfde te doen.

Conclusie

Het versterken van respect vereist echt een bewuste inspanning. Je kunt niet verwachten dat het er is, gewoonweg omdat jij de ouder bent. Je kunt een basis van wederzijds begrip en waardering opbouwen door meer te luisteren, duidelijke grenzen te stellen (die onafhankelijkheid bevorderen) en respectvol gedrag ‘voor te leven’. Zo creëer je die gezonde dynamiek.

Kom naar theatershow ‘Ons Kind’. De magische productie over opvoeden die met niets te vergelijken is.

Je wilt dolgraag dat je kind gelukkig is. Hem of haar écht het beste geven. Van baby tot tiener. Maar hoe bereik je dit?

Welkom in de wereld van Ons Kind. De muziektheater show waaraan psychologen en theatermakers 4 jaar hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart wat jouw kind écht van jou nodig heeft. Om de beste kansen in het leven te krijgen.

Of je nu kinderen hebt, met kinderen werkt, of zelf ooit kind bent geweest; deze show is zo diepgaand dat ze jouw opvoeding voorgoed verandert.

We zien je snel!