SPARREN MET DAVID | WAT TE DOEN ALS JE JE ‘KAPOT IRRITEERT’ AAN JE PARTNER?

Lieve lezer.. met liefde inspireren we! Wil je meer inspiratie ontvangen, schrijf je in voor onze nieuwsbrief: KLIK HIER

Een belangrijke vraag. Ik sta er graag bij stil. Heel eerlijk. Het hoort er een beetje bij. Irritatie. Wanneer je samenleeft. Misschien irriteer je je wel aan de manier waarop hij zijn eten (her)kauwt. De vuilnis buiten zet. Op haar nagels bijt. Altijd te laat is. Zijn teennagels knipt. Tegen de hond praat, veel over zijn werk praat. Of altijd het eten te laat op tafel zet.

Er zijn heel wat gewoontes en gedragingen waaraan je je kunt irriteren. Het hoort er ook een beetje bij. Bij de ontnuchtering. In het begin, als je nog zo lekker verliefd bent, bekijk je de zaken door een roze bril. Je bent volgestopt met endorfine en serotonine, gelukshormonen, waardoor je vaak alles aan jouw partner geweldig vindt. Zelfs de manier waarop hij wijn bestelt in het restaurant kan opwindend zijn. Het moge duidelijk zijn dat dit niet eeuwig zo kan blijven. Deze idealisatie. Er komt een moment dat jouw partner van zijn of haar voetstuk valt. En dit is maar goed ook. Want jouw partner kan onmogelijk blijven voldoen aan dit geidealiseerde beeld dat je van hem of haar hebt gecreëerd. Vanuit realiteit en acceptatie kun je juist een oprechte diepe verbinding aangaan. Het is de enige manier.

En daarbij horen nu eenmaal onhebbelijkheden. Dingen waaraan jij je soms stierlijk irriteert. Het vervelende is dat je vaak jezelf hiermee hebt. Want er is niks zo vervelend als geërgerd zijn. Geagiteerd. En misschien maakt het je ook onzeker. Zie je het als een teken dat je niet meer van jouw partner houdt. ‘oh nee, ik hou niet meer van mijn partner. Het is voorbij’

Laat ik je hierin alvast geruststellen. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn. Het kan zelfs een heel goed teken zijn wanneer je je irriteert aan jouw partner. Er is nog passie. Er is nog vuur. Je raakt elkaar nog. Ik maak mij meer zorgen over stellen bij wie dit totaal ontbreekt. Ze lijken elkaar niet meer zo te raken. Men leeft in emotioneel opzicht een beetje lang elkaar heen.

Dus even opgelucht ademhalen. Het is helemaal oké dat je je af en toe irriteert. Maar wat nu?

Een hele goede vraag. Want we moeten hier wel wat mee. Zeker wanneer we merken dat deze irritatie losstaat van onze eigen gemoedstoestand. We kunnen ons allemaal voorstellen dat je vanuit slaapgebrek of tijdens ongesteldheid meer last hebben van irritatie in algemene zin. Maar wanneer het echt partner specifiek is, zijn of haar gedrag, dan moeten we onszelf gaan trainen in empathie, tolerantie, dankbaarheid, adoratie en kalmte. Wow. Dat is een hoop. Zeker. Maar vaak wel de enige manier naar een ontspannen relatie.

WEES TOLERANT
Pak nu een vel papier en een pen en schrijf alle dingen op die jou of jouw gedrag irritant maken. Denk bijvoorbeeld ook eens terug aan al die dingen die mensen je over de jaren verteld hebben. Dingen waaraan ze zich geïrriteerd hebben. Ja, ook die ex die je in jouw hoofd helemaal gedemoniseerd hebt. Want het lullige is dat er in kritiek vaak wel een kern van waarheid zit. Dingen die we vaak niet meer zien van onszelf. Of slechts toeschrijven aan de situatie. Iets wat we bij anderen, onze partner, niet doen. Een voorbeeld: als wij iemand afsnijden in het verkeer, komt dit omdat we te laat waren vanochtend. We kunnen er feitelijk niks aan doen. Maar snijdt iemand anders ons af, dan is dit een eikel. Een gevoelloze l.l. We noemen dit ook wel attributie bias. Fouten van onszelf schrijven we toe aan de situatie. fouten van een ander schrijven we toe aan hun karakter. Tja, we zien onszelf vaak als gemakkelijker en vriendelijker dan anderen.

Wel, dit is niet zo. Ja, ook wij kunnen heel irritant zijn. Heb dus ook iets meer compassie voor de onhebbelijkheden van jouw partner. Het scheelt. Hou je lijstje in jouw achterhoofd de volgende keer dat je uit je plaat wil gaan over de vuile vaat in de wasbak. En nog een tip; kies regelmatig de langste rij in de supermarkt. Zo oefen je jezelf in geduld. En verdraagzaamheid 🙂

BINNENKORT BIJ JOU IN DE BUURT!

THEATERSHOW DICHTERBIJ - HEB LIEF ALS NOOIT TEVOREN

OEFEN DANKBAARHEID
Het lastige van ons menssoort is dat we vaak dingen voor lief nemen. We wennen aan fijne dingen en gaan ze op een gegeven moment zelfs verwachten. Sterker nog, we verwachten dat onze partner helderziend is en ons al die dingen geeft die we ooit zo hebben moeten missen. Laten we onszelf even een klap voor onze kont geven. Het leven is niet vanzelfsprekend. En mensen die overvallen worden door de wreedheid van het bestaan, kunnen dit beamen. Maak er eens een dagelijkse gewoonte van om die dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je zult je verbazen hoeveel dingen dit eigenlijk zijn. In het leven maar ook in jouw partner.

Bijvoorbeeld ‘Ik ben dankbaar dat je zo goed zorgt voor jouw gezondheid’. Of ‘Ik hou echt van de manier waarop je vanavond mijn hand vast hield. Of ‘hoe je de tafel dekte’. Het mooie is dat door hierbij stil te staan, je ook veel mindfuller in het leven staat. Je brengt je aandacht bewust naar de mooie dingen. Je ontwikkelt een positieve mindset. Niet gelijk hoor. En ook niet na 3 dagen maar na een tijdje wordt het een gewoonte om zo te denken. Dan kost het geen moeite meer en dit is mooi.

KIJK DOOR OGEN VAN LIEFDE
Zoals ik net schreef, bekeek je voorheen alles door een roze bril. En dit is oké. Als we er NU ons profijt ermee doen. Herinner je die dagen. Dat je met aanbidding en liefde naar je partner keek. Wat kan je hier nu van overnemen? Want in essentie zij die eigenschappen en kwaliteiten van jouw partner er vaak nog. Die intelligentie waar je ooit zo op viel. Je partner is niet ineens 10 punten gezakt in IQ. Probeer weer eens met die roze bril naar jouw partner te kijken.

BEKIJK DE ZAKEN DOOR JE PARTNERS OGEN
Hoe langer we samen zijn, hoe minder we dit doen. Huh? Dat is onhandig. Ja zeker. En dit komt omdat we wel denken te weten wat onze partner denkt of voelt. Ja, we kennen hem of haar immers zo goed, dat we het wel denken te weten. Niets is minder waar en het vervelende is dat naarmate we langer samenzijn we hierin ook minder geïnteresseerd zijn. In het begin lagen we uren in elkaars armen. Af te stemmen. Elkaar te bevragen. Elkaar te ontdekken. Dit wordt steeds minder. Terwijl het juist heel waardevol is om eens door de ogen van je partner te kijken. We ontdekken hoe hij of zij dingen beleeft. En ineens wordt het best begrijpelijk dat ze zich zo irriteert aan jouw stilte in de morgen. Jij maakt je klaar voor jouw werk en wil nog even dingen op een rij zetten. Zij dacht dat je haar negeerde omdat je haar saai vond. Ze voelde zich afgewezen. Ineens is er daar dat begrip. Dat aha moment ‘Oh zo, ja ik snap het’. En ineens kun je samen toewerken aan oplossing. Namelijk, dat ze ’s ochtends eerst even vraagt of je er klaar voor bent om even te kletsen. En tijdens de koffie het gesprekje begint in plaats van gelijk bij het ontwaken.

VERMINDER STRESS
Als je gestresst bent, word je een gespannen veer. En dan roept alles meer spanning op. Dus het is belangrijk, om jouw relatie niet te ondermijnen met stress. En te zoeken naar manieren die de stress verminderen. Door bijvoorbeeld goed te slapen. Te bewegen. Aan mindfulness te doen. Een wandeling te maken. Gezond te eten. Elkaars hand vast te houden. Want zo maak je meer oxytocine aan. Het tegengif tegen stress. Stress hebben we nu eenmaal allemaal in ons leven. Maar door een natuurlijk tegengif te creëren kunnen we ons hiertegen wapenen.

Zet hem op! En bezoek snel onze voorstelling ‘Dichterbij’ over de liefde om dichterbij elkaar te komen. Zovelen gingen jou voor. Met een gemiddeld 4.8 Google recensie!

www.psychologieintheater.nl

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

BLIJF OOK OP DE HOOGTE

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact