Het zal je misschien verbazen maar onze kinderen worden niet geboren met een natuurlijk gevoel van dankbaarheid. Dat we dit vaak wel denken, blijkt wel uit ons taalgebruik ‘je bent zo verwend, wil je nu nóg een cadeautje!’, ‘ik zou maar eens een beetje dankbaarheid tonen’, ‘ik doe dit allemaal voor jou en dan stel je je zo op!’.
We zijn verbaasd wanneer ons kind in de speelgoedwinkel niet 1 maar 6 cadeautjes wil. Terwijl dit zo normaal is voor een kind. Een kind is namelijk een kind. En dus gedraagt het zich ook zo. Kinderen ervaren hun wensen doorgaans als iets urgents. Iets wat nú moet gebeuren. Voor een kind kan het voelen als een zaak van leven op dood om die brandweerwagen te krijgen. Die overigens zo gemaakt is dat jouw kind er nauwelijks weerstand aan kan bieden. Met al die coole lampjes en geluiden.
Kinderen worden simpelweg niet geboren met een natuurlijk vermogen tot het ervaren van dankbaarheid en tonen van waardering. Dit is iets dat wij hen kunnen leren. Zonder oordeel. Maar als iets dat hun leven zal verrijken.
Dankbaarheid is een ontzettend belangrijk en waardevol iets. Het betekent waardering voelen: voor het leven, voor andere mensen, wat je hebt en wat anderen voor je doen. En het is belangrijk om kinderen deze dankbaarheid te laten ervaren in hun dagelijks leven. Omdat het hen helpt om hun verlangens te beteugelen. Hun wensen te beheersen: Kijk, het is helemaal oke om dingen te willen, wensen mag je hebben, zoveel als je wilt, maar je kunt helaas niet alles hebben wat je wilt. En het is belangrijk om te leren waarderen wat je hebt en wat je wordt gegeven.
Eigenlijk is dankbaarheid een manier van leven. Een soort religie waarmee je door het leven gaat. Die mensen helpt om zich gelukkiger te voelen. En fijne relaties met anderen aan te gaan. Want hier hoort frustratietolerantie bij. Ontdekken dat het leven op momenten vet tegenzit. Dat nee nee is. Maar dat er tegelijkertijd nog zoveel moois is om dankbaar voor te zijn. En te waarderen.
Maar hoe kunnen we onze kinderen deze dankbaarheid dan bijbrengen? Hieronder zet ik een aantal mooie manieren uiteen:
THEATERSHOW ONS KIND
Ik haal graag even een anekdote aan uit mijn eigen leven. Mijn neefje kreeg een keer een cadeautje van een volwassen persoon. En hij vond dit cadeautje helemaal niet leuk. Kinderachtig. En wendde zich tot zijn moeder was hij nu het beste kon doen. Want hij vond het ook zonde om te houden ‘misschien kan hij er iemand anders blij mee maken?’, zei hij. Mijn zus heeft hem toen geadviseerd om transparant te zijn. ‘Ik vind het heel lief dat je aan mij denkt, dat je mij een cadeautje geeft. Het is niet mijn smaak, maar ik vind het wel heel lief.’ Het mooie hieraan vind ik dat een kind hiermee heel dicht bij zichzelf kan blijven en alle gevoelens mag ervaren.
Kom naar theatershow ‘Ons Kind’. De magische productie over opvoeden die met niets te vergelijken is.
Je wilt dolgraag dat je kind gelukkig is. Hem of haar écht het beste geven. Van baby tot tiener. Maar hoe bereik je dit?
Welkom in de wereld van Ons Kind. De muziektheater show waaraan psychologen en theatermakers 4 jaar hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart wat jouw kind écht van jou nodig heeft. Om de beste kansen in het leven te krijgen.
Of je nu kinderen hebt, met kinderen werkt, of zelf ooit kind bent geweest; deze show is zo diepgaand dat ze jouw opvoeding voorgoed verandert.
We zien je snel!
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!