Kinderen en tieners zijn nieuwsgierige wezens. Ze horen en zien dingen die ze niet altijd goed kunnen begrijpen en plaatsen.
Ze pikken allerlei emoties om hen heen op en kunnen zich hierdoor overweldigd of verward voelen.
De natuurlijke volgende stap is dat jouw kind kind of tiener jou benadert. Met de nodige vragen. En dat is mooi. Want als ouder heb je hierdoor grip op hun informatievoorziening. Jij kunt bepalen wat je hen wel of niet vertelt. In plaats dat sociale media dit voor jou bepaalt.
Als ouders voelen we soms echter de behoefte om ons kind álles te vertellen wat we weten over een bepaald onderwerp. We denken ook dat dit is wat ons kind van ons verlangt. We stellen ons al snel alwetend op en vertellen hen meer dan waar ze om vragen. Wat we ons vaak niet realiseren, is dat wanneer onze kinderen ons een vraag stellen, ze vaak op zoek zijn naar een eenvoudig antwoord, meer niet. Simpel en kort.
Het is een lastig vraagstuk; wat vertel je wel en wat niet aan je kind. Geregeld staan we voor een lastige keuze.
Wat vertellen we wel over natuurrampen, of over die overval in de buurt, over ziekte, de dood. Helaas zijn onze kinderen tegenwoordig beter geïnformeerd dan wij (vroeger). Ze worden via tv en internet overspoeld met informatie. In die zin kan onze wereld voor kinderen gemakkelijk een beangstigende plek worden.
Vroeger, en dan heb ik het met name over de tijd voor internet, stelden we onze kinderen zelf op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen. En zo niet, dan deden leraren dit. Of andere ouders of familieleden. En zo hadden we veel meer controle op de informatievoorziening van onze kinderen. We zijn het kwijtgeraakt. En dit is jammer.
Wanneer jouw kind je benadert met een vraag, probeer dan allereerst te onderzoeken waarom hij specifiek nú geïnteresseerd is in dit onderwerp.
Als hij of zij jou bijvoorbeeld vraagt: “Mama, wat is er gebeurd in Nepal (ik noem maar wat)?” Dan is het goed om de volgende stappen te volgen:
Ik herinner me dat toen mijn neefje (nu 10) 6 jaar oud was, en we het volgende gesprek voerden:
“Ome David, wat is er op 9 september gebeurd, er was iets met vliegtuigen in een gebouw”
Ik vroeg hem waar hij hierover gehoord had.
Hij antwoordde: “We hadden het erover bij Mason, met zijn ouders.”
Ik vroeg: “Wat zeiden zijn ouders?”
Hij zei: “Dat het ging over vliegtuigen die neerstortten in grote gebouwen.”
Ik vroeg: “Wat wil je erover weten?”
Hij antwoordde: “Is het echt gebeurd?”
Ik zei: “Ja, het is echt waar”
Hij vroeg: “Heb je het zelf gezien?”
Ik zei: “Nee, ik was op school, en het was in een ander land, maar ik zag het op tv toen ik thuiskwam.”
Hij vroeg: “Was je bang?”
Ik zei: “Ja, ik was erg onder de indruk. En bevreesd voor de mensen die daar verbleven”.
Hij vroeg: “Kende je iemand in de gebouwen?”
Ik antwoordde: “Nee.”
Hij vroeg toen: “Mag ik pannenkoeken voor het avondeten?”
THEATERSHOW ONS KIND
Als ik deze achtergrondinformatie niet van hem had gekregen, had ik hem waarschijnlijk veel te veel verteld. Meer dan hij had kunnen verwerken. En meer dan waar hij om vroeg. De kans was groot geweest dat hij er heel diep over was gaan nadenken. Was gaan malen in bed, met levendige beelden die door zijn hoofd raasden.
Door hem specifiek te vragen wat hij wilde weten, kon ik hier precies op aansluiten. En zijn vraag beantwoorden. En dit laatste is vaak verbazingwekkend eenvoudig.
Er is geen goede of slechte leeftijd als het gaat om het delen van informatie over bijzondere gebeurtenissen. Een goede vuistregel is wel om pas informatie te delen wanneer jouw kind hiernaar vraagt óf op enige wijze interesse toont in het onderwerp. Als jouw kind of tiener er niet om vraagt, is het helemaal prima om jouw kind een tijdje in ‘een bubbel te laten’ leven. Ze worden de hele dag al overspoeld met informatie. Laat ze waar mogelijk zo lang mogelijk leven in onschuld en gelukzaligheid.
Hoe zit het met de bloemetjes en de bijtjes. Hoe pak ik dat aan?
Wanneer jouw kind duidelijke tekenen van puberteit vertoont (als een lagere, diepere stem, meer lichaamshaar, een sterkere lichaamsgeur) en interesse toont in het andere geslacht, is het tijd om de nodige zaadjes voor een gesprek te planten 😉
Er zijn kinderen voor wie alle lichaamsveranderingen en gevoelens overweldigend kunnen zijn. Ze raken bijvoorbeeld verward door de gevoelens die ze ervaren wanneer er een knappe jongeman of -vrouw langsloopt. Ze kunnen alle emotionele en fysiologische gewaarwordingen niet goed plaatsen. En kunnen onze hulp hierbij goed gebruiken.
Dit is een mooi organisch, natuurlijk moment om samen een boek te lezen over het veranderende lichaam van je tiener. Om te praten over de menstruatiecycli van je dochter. En de zelfzorg van je zoon of dochter. Geef vooral de boodschap af dat de intense emoties die ze wellicht voelen en de fysieke veranderingen die ze opmerken volstrekt normaal zijn en elke tiener overkomen. Soms moeten onze tieners gewoon weten dat hun ervaring een gedeelde ervaring is. Dat ze hier niet alleen in staan. Dat velen het lastig vinden om om te gaan met alle veranderingen.
Wanneer is het moment dan daar om het over seks te hebben? Je kunt gewoonweg wachten tot de vraag gesteld wordt.
Als je bovenstaand hebt ingezet, heb je tegen de tijd dat de vraag gesteld wordt, waarschijnlijk al een gezonde dosis informatie verstrekt en loopt het gesprek vanzelf.
Je hebt bijvoorbeeld al een gesprek gehad over de vrouwelijke en mannelijke anatomie en hoe deze verandert, seksuele verlangens, oerdriften, menstruatiecycli, borsten en schaamhaar.
En let op: dit proces kan overigens heel traag verlopen en kan maanden beslaan. Dit is helemaal prima, je hoeft je niet te haasten. Die tijd komt vanzelf.
Beantwoord gewoon de vragen zodra ze zich voordoen. En niet meer dan dan. Bouw het langzaam op en breid het langzaam uit.
Kom naar theatershow ‘Ons Kind’. De magische productie over opvoeden die met niets te vergelijken is.
Je wilt dolgraag dat je kind gelukkig is. Hem of haar écht het beste geven. Van baby tot tiener. Maar hoe bereik je dit?
Welkom in de wereld van Ons Kind. De muziektheater show waaraan psychologen en theatermakers 4 jaar hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart wat jouw kind écht van jou nodig heeft. Om de beste kansen in het leven te krijgen.
Of je nu kinderen hebt, met kinderen werkt, of zelf ooit kind bent geweest; deze show is zo diepgaand dat ze jouw opvoeding voorgoed verandert.
We zien je snel!
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!