6 tips om weer verliefd op elkaar te worden

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

Ze ziet hem daar zitten, in de hoek van de bank. Ze hebben weekend, en ze zou zo graag weer eens iets leuks met hem doen. Maar hij is moe. Hij heeft geen zin. Dit zei hij vorige week ook al, denkt ze bij zichzelf. Ze kijkt uit het raam, en vraagt zich af: is dit het dan? Gaan we de komende 25 jaar nog zo door? Op de automatische piloot? Ze moet er niet aan denken. Daar op straat, ziet ze een jonger echtpaar lopen. Ze hebben duidelijk plezier, en lachen wat af.
Het voert haar terug in de tijd, toen hij haar écht zag staan. Voor de deur stond om haar mee te nemen voor een lange wandeling aan zee. Waar ze picknickten tussen de duinen, en vreeën tot de zon onderging. Wat was ze verliefd! Het was alsof ze in een andere wereld zat. Waar is die tijd gebleven? Ze wil het terug, maar weet niet hoe.

Het is heel normaal dat de opwinding van het begin verdwijnt, en het een beetje saaier wordt. Het vergt teveel van het lichaam om net zoveel adrenalinekicks als in het begin van de relatie te blijven voelen. Dus raken we in een heel andere toestand; onze hartslag daalt als we bij elkaar zijn. We voelen ons comfortabel en vertrouwd met elkaar. Vaak dreigt het allemaal iets te gemakkelijk te gaan en worden we passief. En dat is nu juist, wat er niet moet gebeuren.

Daarom: zes gouden tips, om die gevoelens van verliefdheid weer terug te krijgen.

1. Laat je liefde blijken

Doe iets onverwacht voor je partner; neem zijn wasbeurt over, of haal de kinderen een keertje uit bed. Door dat te doen, geef je je eigen hersenen het signaal dat je partner belangrijk voor je is. En nog mooier… je maakt je partner blij en die zal daar dus positief op reageren. Gewoon even zijn lach te voorschijn toveren, brengt waarschijnlijk weer iets van dat oude ‘magische’ gevoel in je terug.

2. Blijf je individueel ontwikkelen

Vaak als je het gevoel hebt dat de relatie is ‘uitgeblust’, denk je dat dit komt doordat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Echter, in werkelijkheid ben je je juist teveel gaan identificeren met jouw relatie, en ben je vergeten wie je zelf eigenlijk bent. Ga dus juist iets doen, waar je partner helemaal geen interesse in heeft. Ga bijvoorbeeld op een kookclub, of bij de plaatselijke toneelvereniging (juist als je weet dat hij niets heeft met toneelspelen). Het gevolg is, dat hij je weer meer gaat zien als een zelfstandig individu, met eigen interesses en behoeftes. Dat is doorgaans toch een stuk opwindender, dan over alles hetzelfde denken en voelen.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

3. Onderzoek wat je partner nodig heeft

Als je je niet verbonden voelt met je partner, komt dat vaak doordat er een nare gebeurtenis uit het verleden tussen jullie in staat. Je ziet jezelf als slachtoffer en je partner als dader. Een dergelijk slachtoffer-perspectief helpt je niet, en zorgt er juist voor dat jullie verder van elkaar verwijderd raken.

Stel je zelf daarom een aantal vragen: Hoe gaat het met hem? Wat heeft hij nodig ? Hoe kan ik hem daarbij helpen ? Je partner zal zich daardoor ook meer verbonden met jou voelen.

Vaak als je het gevoel hebt dat de relatie is ‘uitgeblust’, denk je dat dit komt doordat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Echter, in werkelijkheid ben je je juist teveel gaan identificeren met jouw relatie, en ben je vergeten wie je zelf eigenlijk bent.

4. Heb liefdevolle aandacht voor elkaar 

Leg je telefoon weg, zet de tv even uit, ga zitten, en praat met elkaar:

Neem je partner in je op en hoor wat hij zegt. Als je dat goed doet, en echt in het moment bent, voel je dat je samen een team bent: jullie zijn niet zomaar, zonder reden, met elkaar verbonden.
Waar je op kunt letten, is dat je echt actief luistert. En niet al je antwoorden meteen klaar hebt liggen. Dat is wellicht anders dan je gewend bent. Maar het is goed om het anders te doen. De sleur is juist wat je niet meer wilt.
Maak complimentjes, en kijk hem daarbij net iets langer aan. Hij zal zich gewaardeerd voelen, aantrekkelijk. Soms is het genoeg om het vuur tussen jullie weer te ontsteken.
Het is echt gebleken dat lekker lachen met elkaar, je relatie beter maakt. Zegt je partner iets wat je normaal gesproken zou irriteren, probeer er nu dan juist de grap van in te zien. Eigenlijk best leuk, zo’n klungel in huis. Lachen toch!

5. Ga op een spannende date

Zet het in je agenda: een avondje uit, alleen jullie 2, zonder kids, zonder vrienden.
Sta open voor elkaars ideeën over jullie avondje uit. Dan is het voor jullie allebei even opwindend en verrassend.

6. Schrijf op wat je partner voor jou betekent

Vroeg of laat beginnen we alle goede dingen van de relatie (en onze partner) voor lief te nemen. Schrijf juist die dingen op, die je partner voor jou betekent. Dingen die jij fijn vindt. Het gevolg is dat je de goede momenten gaat koesteren en de opwinding voelt terugkomen. Je krijgt weer zin in de toekomst! Schrijf bijvoorbeeld op: ‘’Hij is zo leuk met de kinderen’’, of ‘’hij heeft mij geleerd, dat ik van mezelf mag houden’.

En? Voel je de vlinders al terugkomen?

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact