dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’
Naomi stapt van de ene relatie in de andere. Hoewel ze er alles aan doet om aan de wensen en behoeftes van haar partners te voldoen, verbreken ze keer op keer de relatie. Ze is inmiddels diep teleurgesteld in zichzelf en weet haast niet meer wie ze is en wat ze nu eigenlijk zelf wil. Ze raakt zichzelf kwijt.
We zijn bijna allemaal op zoek naar die fijne liefdesrelatie. Waarin we ons veilig voelen en diep verbonden met die belangrijke ander. Waar we onze behoeftes luid en duidelijk op tafel durven te leggen. Gewoon, waarin we ons kwetsbaar durven op te stellen.
Maar dit vraagt moed. En zelfinzicht. Of liever gezegd, een goede relatie met jezelf. Wanneer je jezelf kent, weet wat jij wilt en aan jezelf blijft werken, maak je een goede kans op een veilige, gezonde liefdesrelatie.
Daarom dit artikel: de vijf basisvoorwaarden voor een gelukkige relatie.
Leer je eigen behoeftes en wensen kennen. En durf deze luid en duidelijk kenbaar te maken aan je (potentiële) liefdespartner.
Heb je een date? Besef dan dat deze date eigenlijk gaat over jouzelf. De date is er voor jou, om te ontdekken of je de ander leuk genoeg vindt om nog eens mee af te spreken. En dat lukt je alleen als je jezelf goed kent. Alleen dan kun je bepalen of die ander bij je past.
En dit, lieve lezer, vereist zelfonderzoek. Soul searching.
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van jezelf, en hiervoor ook echt durft te ‘staan’, ben je als vanzelf minder geneigd om je ondergeschikt te maken aan die ander, aan zíjn (of haar) wensen en behoeften. Om volledig in die ander te willen ‘opgaan’.
En dit is heel positief! Want een relatie word pas echt mooi, wanneer er twéé volledige individuen aan meedoen.
Een goed begin is het halve werk. Let daarom goed op tijdens die date.
Welk gevoel krijg je bij die ander. Voel je je veilig of onzeker? Maakt hij complimenten of juist niet? Stelt hij vragen, of is hij niet werkelijk in je geïnteresseerd? Reageert hij oppervlakkig wanneer je iets over jezelf deelt? Maakt hij kwetsende opmerkingen? Stel jezelf deze vragen.
En belangrijk: wat vertelt hij over zichzelf? Wanneer hij niet echt op zoek is naar iets ‘serieus’ of vooral veel ‘ruimte’ voor zichzelf nodig heeft, denk dan niet dat jij ‘m wel even zult veranderen.
Waarschijnlijk vertelt hij het nog rooskleuriger dan dat het werkelijk is. Ga er maar vanuit dat hij zich werkelijk verstikt voelt als je hem één keer per dag belt.
De praktijk wijst uit dat ‘seksrelaties’ zonder emotionele intimiteit maar zelden uitgroeien tot iets meer. Tot veilige, hechte en intieme relaties. Een relatie waarin je een diepe verbondenheid zult ervaren.
Mogelijk wacht je hier al maanden of zelfs jaren op. Zonde. Want deze kans is echt heel klein.
Benut deze tijd liever om in jezelf te investeren. Werk aan de donkere kanten van je persoonlijkheid. Probeer aan je angsten te werken. Leer je kwetsbaar op te stellen etc. Zorg er gewoonweg voor dat je alles in je hebt om zelf de beste liefdespartner te worden.
Want dit biedt de beste garantie op een fijne relatie. De enige op wie je echt controle hebt, ben jezelf.
Vaak denken we dat we enkel een geschikte partner hoeven te vinden om gelukkig te zijn. Maar een gelukkige relatie begint bij jezelf.
Misschien heb je nooit geleerd om echt zelfstandig te functioneren. Heb je je nog niet losgemaakt. Vind je het lastig om zelf beslissingen te nemen. Sta je gevoelsmatig nog niet op eigen benen. Heb je nog veel goedkeurig en steun van je ouders nodig.
Als dit het geval is, zul je in dezelfde houding vervallen bij je liefdepartner. Dan zul je gaan verwachten dat hij zich over jou ontfermt. En raak je al snel afhankelijk van zíjn goedkeurig, liefde en steun.
Helaas ben je nog niet klaar voor een volwassen relatie . Een relatie waarin je evenveel kunt geven als ontvangen.
Je partner is niet jouw vader of moeder. Het is een mens van vlees en bloed, met eigen verwachtingen, wensen en behoeftes, die ook het recht hebben om er te zijn.
Wanneer je zo door jezelf in beslag wordt genomen, kun je er voor hem niet zijn. Van een volwaardige relatie is helaas geen sprake.
Mogelijk trek je je steeds meer terug na alle liefdesteleurstellingen. Je hebt het min of meer opgegeven. Geef hier niet aan toe! Ga erop uit.
Leer nieuwe mensen kennen, doe iets avontuurlijks, ga op een nieuwe cursus.
Al deze nieuwe ervaringen leiden ertoe dat je jezelf beter zult leren kennen. Met je sterke en zwakke kanten. Je voor- en afkeuren. Je zult nieuwe aspecten van je persoonlijkheid ontdekken. En met deze rijke kennis zullen jouw kansen in de liefde enkel toenemen.
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!