Tien tips om je relatie te verdiepen

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

We verlangen bijna allemaal naar die intieme, fijne liefdesrelatie. Een relatie waarin onze behoeften en wensen worden gezien en bevredigd. Die gebouwd is op respect, vertrouwen, realistische verwachtingen, vriendschap en optimisme.

En toch zijn er maar weinig mensen die hierin slagen. Wat niet zo gek is, wanneer je bedenkt dat we allemaal onze kwetsbaarheden, kinderwonden, gevoeligheden en verwachtingen meenemen in onze relatie. We zijn mensen en dus feilbaar. En vaak hebben we geen flauw idee hoe we onze relatie kunnen door ontwikkelen tot die duurzame, veilige en hechte liefde. We hebben het niet geleerd. Het zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn op scholen.

We zijn getuige van de intieme relaties van anderen. Van onze ouders.  Hun ouders. Onze collega’s, vrienden, noem maar op. We zien het in boeken en films. Maar hoe we het zelf moeten doen, daar krijgen we opvallend weinig van mee.

En even heel eerlijk: vaak denken we ook gewoon dat het  vanzelf zou moeten gaan. Als de relatie goed is, waarom zou het dan moeite moeten kosten? Niets is minder waar.

Om een mooie relatie te krijgen, moet je (op momenten) gewoon hard werken. Het vergt moed, discipline en toewijding on te groeien en te veranderen. En zelfs dan kan het mislukken. That’s life.

En ook dan, niet getreurd. Ook dit overleef je. Want iedere relatiebreuk is eigenlijk een geweldig leermoment. Althans, als we de breuk aangrijpen om kritisch naar onszelf te kijken. En onszelf de vraag stellen ‘wat hadden wij zelf beter of anders kunnen doen?’
Met deze zelfkennis stap je bewuster een volgende relatie in.

Maar goed. Voorkomen is beter dan genezen. En daarom dit artikel.

Bij deze reiken we 10 krachtige tips aan om jouw relatie door te ontwikkelen naar die mooie relatie. Die relatie waarin je groeit en bloeit. En waarin je samen de onvermijdelijke stormen van het leven aan kunt. Zet hem op!   We geloven in je!

1. Wees volledig aanwezig

Gedurende de dag vraagt je partner geregeld om jouw aandacht, genegenheid, humor en steun. Op kleine, lieve, grote en boze manieren. En de allerbelangrijkste vraag is dan: heb jij dat eigenlijk wel in de gaten? Reageer je erop?  Gelukkige stellen doen dit 86% van de tijd. Stellen die vroeg of laat uit elkaar gaan, slechts 34%. Een aanzienlijk verschil.

Een gezonde relatie vraagt dus om mindfulness. Dat je ‘aanwezig’ bent. Gewoon op momenten met je volledige aandacht bij je partner. In het hier en nu. Ons leven trekt nu eenmaal in een rap tempo aan ons voorbij. Er zijn continu prikkels om ons heen die onze aandacht opeisen: onze telefoon, de kinderen, het werk, vrienden, deadlines, projecten noem maar op. In de waan van de dag verliezen we onze partner al snel uit het oog.

Plan dus samen momenten in, waarop je de telefoon uitzet en een avond doorbrengt met elkaar. Luid dit moment bijvoorbeeld in met de 6 seconden kus. Wees smartphone proof.

2. Maak regelmatig verbinding

Het lijkt klein, maar maakt een groot verschil. Stuur eens een lief appje, vraag eens hoe het écht gaat. Hoe hij of zij zich voelt. Kook haar lievelingsgerecht. Haal zijn favoriete biertje in huis. Met zulke kleine gebaren laat je de ander écht zien en voelen dat je van hem of haar houdt. Soms raakt het je partner dieper dan die vier kleine woordjes ‘ik hou van je’.

En ook: neem ’s avonds de dag samen door. Al is het maar tien minuten. Lig in bed even tegen elkaar aan. Voel haar adem langs jouw hals. Zijn lichaam tegen je aan. De warmte. Zijn geur. Streel eens door zijn haar. En verwacht niet gelijk iets terug. Maak gewoon even verbinding in plaats van zo’n vluchtige kus op de wang.

3. Communiceer open

Is alles ‘koek en ei’ en zijn we het met elkaar eens, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar op het moment dat zich problemen voordoen en we ons gekwetst voelen, vinden we het vaak heel moeilijk om onze gevoeligheden uit te spreken. We verzanden vaak in kritiek. We maken verwijten. Stellen de ander volledig verantwoordelijk voor ons gevoel ‘Als jij niet zo had gedaan, was het niet zo gelopen. Dan had ik mij nu niet zo gevoeld’.

Met deze verwijten drijven we gelijk een wig tussen elkaar en maken we elkaar boos. Hierdoor zullen we minder bereid zijn om aan elkaars wensen en behoeftes te voldoen.

Daarom: voel je je gekwetst, probeer dit gevoel dan onder woorden te brengen en houd het bij jezelf. ‘Ik voel mij gekwetst’. ‘Ik voel mij verdrietig’. ‘Ik voel mij eenzaam, wanneer je de telefoon niet beantwoordt. Dan heb ik het gevoel dat ik teveel voor je ben. Ik vind het moeilijk hiermee om te gaan.’
In plaats van ‘je hebt de telefoon weer niet opgenomen, je bent zo’n lul’.

Wanneer je je gevoelens constructief bespreekt, kom je er wellicht achter dat je partner een reden heeft om zijn telefoon niet op te nemen. En is hij ook bereid om dit met je te delen. Als je hem onnodig kwetst, is hij niet meer bereid om te luisteren.

4. Word niet gemakzuchtig

Gedurende het verloop van de relatie voelen we ons steeds meer op ons gemak. We worden gemakzuchtig. We besteden minder tijd en aandacht aan ons uiterlijk. We doen minder ons best om onze partner te behagen. Soms zijn we gewoon kortaf. Noem maar op.

Wees je hiervan bewust. Want het zijn de ‘moodkillers’ binnen je relatie. Denk eens terug aan het begin. Aan de moeite die je toen deed om er goed uit te zien, om lief te zijn, om leuk gevonden te worden. Om vriendelijk en begripvol te zijn. En doe wat je toen deed. Het wordt gewaardeerd.

Doe liefdevolle dingen voor je partner. Kleine dingen. Neem een bosje bloemen mee. Leg een dekentje over hem heen op de bank. Zet een kopje thee. Als je meer liefdevolle dingen doét, ga je meer liefde voélen. En dit werkt als een magneet. De kans is groot dat je partner jouw voorbeeld zal volgen. Wie goed doet, goed ontmoet.

5. Houd je relatie fris

Doe ook eens dingen die jullie niet gewend zijn. Stap samen eens uit de comfortzone. Doe nieuwe ervaringen op. Je kunt hier samen naar uitkijken, maar leert elkaar ook weer op een andere manier kennen. Je ontdekt nieuwe kanten van elkaar. Kanten die je kunt waarderen en er zelfs voor kunnen zorgen dat je opnieuw verliefd op elkaar wordt.

Ga klimmen, bungeejumpen, maak een tour in een helikopter, ga samen op dansen. Doe alles wat je niet van elkaar verwacht.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

6. Maak fysiek contact met elkaar

Misschien denk je hierbij aan seks. Maar dit is niet wat ik bedoel. Het gaat om fysiek contact. Om intimiteit. Elkaar aanraken. Omarmen. Elkaars hand vasthouden. Kussen. In elkaars ogen kijken. Elkaar affectie tonen. Al deze contactmomentjes zorgen ervoor dat de hechtingshormonen oxytocine en serotonine door jullie lichamen gieren. De behoefte aan intimiteit neemt toe, waardoor jullie dichter tot elkaar komen en jullie vertrouwen in elkaar toeneemt.

7. Waardeer elkaars perspectief

Dit is zo belangrijk. We zijn bij meningsverschillen maar al te vaak geneigd om onze eigen mening ‘erdoorheen te drukken’. We komen met legio argumenten om de ander te overtuigen van ons gelijk.

Het succes van een goede relatie houdt vooral in dat je de mening van jouw partner respecteert. Hoezeer deze ook afwijkt van jouw eigen mening. En hoe moeilijk dit ook is. Het is cruciaal dat je kunt verdragen dat je partner de dingen anders ziet dan jij. Wanneer je dit kunt, leer je van elkaar. Je groeit als mens enorm in je relatie.

Door de verschillen te omarmen, kom je op momenten tot nieuwe inzichten. Sowieso: je bent toch niet op zoek naar een kopie van jezelf?

8. Argumenteer constructief

Dit is een lastige. Je wilt voorkomen dat de vlam in de pan slaat. Dat de discussie te verhit raakt. Want dan is de stap naar shaming en blaming snel gemaakt. Telkens wanneer dit gebeurt, breng je jouw relatie schade toe. En dit is wat niemand wil.

Kies een rustig moment uit om de discussie te voeren. Bespreek desnoods dat ieder van jullie 2 minuten aan het woord is. Op deze wijze voorkom je dat degene die verbaal het sterkst is, het meest aan het woord komt. Haal geen oude koeien uit de sloot, hoe verleidelijk ook. En stop wanneer je merkt dat de grenzen bereikt zijn.

Als de eerste 3 minuten verkeerd starten, kom je hier niet meer overheen. Het is dan echt beter om de discussie te stoppen. Vervolg het op een later moment.  Zorg er eerst voor dat je kalmer wordt: ga wandelen, lezen, yogaën, bel een vriendin of sla in een kussen. Doe wat jij nodig hebt om de emotie te laten zakken.

9. Heb realistische verwachtingen

Dit is cruciaal. Onze partner moet vaak aan een hoop verwachtingen voldoen. Verwachtingen waarvan hij of zij zich niet eens bewust is. Want ergens vinden we dat onze partner ons zo goed moet kennen, dat we dit echt niet zouden hoeven uit te leggen. Lang verhaal kort, we verwachten de hemel op aarde.

Maar jouw partner is gewoon een mens van vlees en bloed. Niks meer en niks minder. Jouw partner is niet geweldig. Evenmin ben jij geweldig. In een relatie komen twee mensen bij elkaar met beiden hun grote en kleine minpunten. Het is wat het is. Erken dit ook gewoon: we falen allebei op momenten. We zijn niet perfect, maar streven ernaar elkaar zo gelukkig mogelijk te maken. En proberen elkaar tegemoet te komen in onze belangrijkste waarden. Dan maak je echt een kans.

10. Wees trouw aan jezelf

Zelfs in de meest intieme relatie, is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Om voor jezelf te blijven zorgen. En voor jouw leven buiten je relatie om. Jouw vriendschappen. Hobby’s. Ouders. Werk. Zorg dat je als mens blijft groeien.
Voorkom dat je na een eventuele relatiebreuk niet meer weet wie je bent én wat jij eigenlijk wilt in het leven.

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

BLIJF OOK OP DE HOOGTE

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact