Petra (35) is ongelukkig in haar relatie met Marc (37). Haar vrienden zeggen dat ze in haar handjes mag knijpen. Hij heeft een goede baan, ziet er goed uit. Zo erg is het toch allemaal niet? Maar voor Petra voelt het anders. Ze mist een diepere verbinding en vraagt zich af of het niet beter is om er een punt achter te zetten.
Dat je ongelukkig bent in je relatie, wil nog niet zeggen dat je er een punt achter zult zetten. Er zijn veel dingen die je hiervan kunnen weerhouden.
Misschien ben je bang dat een singlebestaan nog ‘erger’ is. Houd je jezelf voor dat jouw partner ook veel goede dingen heeft. Luister je teveel naar je ouders, die zeggen dat je partner geweldig is. Word je overspoeld door twijfels en vind je het lastig om een beslissing te nemen.
Om erachter te komen wat wijsheid is, doe je er goed aan om wat dingen voor jezelf op een rijtje te zetten.
Zet de volgende stappen, alvorens een beslissing te nemen:
Maak een lijst van dingen waaraan je relatie volgens jou moet voldoen. Doe dat in de volgorde van meest naar minst belangrijk. Bijvoorbeeld: 1. Ik wil emotionele verbinding, 2. Ik wil financiële zekerheid, 3. Ik wil een reismaatje.
Mensen verschillen in de dingen die ze belangrijk vinden. Ga bij het maken van de lijst dus niet af op de meningen van vrienden of kennissen.
Vraag jezelf af wie voor de vervulling van jouw behoeften verantwoordelijk is: jijzelf of jouw partner? Leg de schuld niet bij jouw partner, als jij je ongelukkig voelt. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw geluk.
Een relatie die niet aan jouw verwachtingen voldoet, zal je vroeg of laat ongelukkig maken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer van hun relatie verwachten dan mannen. Dit komt doordat hun hersenen anatomisch verschillen; het brein van vrouwen is voorbestemd om een diepe emotionele verbinding met een ander aan te gaan.
Als je depressief bent, of door omstandigheden onder zware druk staat, zal de relatie met jouw partner hieronder lijden. Neem de verantwoordelijkheid om hier zelf iets aan te doen. Je kunt niet van jouw partner verwachten dat ‘ie voortdurend met je mee ‘lijdt’. Zeker als de problemen langer dan een half jaar duren, is het goed om een therapeut te zoeken, met wie je over jouw problemen kunt praten.
Theatershow Dichterbij - Heb lief als nooit tevoren
Stel jezelf de vraag hoe jij je over jezelf voelt, wanneer je bij je partner in de buurt bent. Dit is belangrijker dan de vraag hoeveel je partner van je houdt. Immers, liefde en aandacht geven altijd een goed gevoel, maar zijn geen goede voorspellers voor ons geluksgevoel op de langere termijn.
Word je bewust van je gevoelens. Laat ze toe. Vooral vrouwen zijn geneigd om hun gevoelens ‘weg te rationaliseren’. In een poging om hun gevoelens te ontvluchten, gaan ze in hun hoofd zitten: ‘maar hij houdt heel veel van mij, misschien blijf ik wel eeuwig alleen. En dit lijkt mij veel erger.’
Mannen zijn eerder geneigd om zich terug te trekken uit de relatie en hun energie in andere zaken te stoppen: sport, uitgaan of een verslaving. Of te zoeken naar manieren om hun behoefte aan seks en intimiteit te bevredigen buiten de relatie om.
Rationaliseer je gevoelens niet weg, maar wees je er juist bewust van. En gebruik ze als kompas. Zo kom je er sneller achter wat jou werkelijk te doen staat.
Zodra voor jezelf duidelijk is wat je denkt, voelt en nodig hebt, ga dan het gesprek aan met je partner. Plan hiervoor een moment in, waarop jullie écht aandacht voor elkaar kunnen hebben. En dus niet worden afgeleid door allerlei prikkels. Dit is belangrijk. Leg je telefoon dus aan de kant.
Bespreek open en eerlijk wat je mist in je relatie. Maak duidelijk dat het serieus is. Dat je twijfels hebt. Maar dat je ervoor kiest om eraan te werken. Dat je wilt dat de relatie verbetert.
Leg uit wat je ongelukkig maakt. Wees zo specifiek mogelijk over het gedrag dat je partner vertoont en hoe jij je hierbij voelt. Vermijd negatieve kwalificaties als ‘koud’, ‘gemeen’, ‘afstandelijk’, en ‘oneerlijk’. Hiervan schiet je partner enkel in de verdediging. Vergeet niet dat het doel is om hier samen uit te komen.
Wanneer één van jullie twee ‘uitcheckt’, heeft het gesprek geen zin meer. Probeer het dan op een later moment opnieuw.
Verwacht niet dat je partner helderziend is, dat hij je zo goed aanvoelt dat je niks meer zou hoeven uit te leggen (‘Dat je dit na zoveel jaar huwelijk nog niet weet!’). Dat is namelijk een misvatting. Hoe meer jullie hiervan uitgaan, hoe minder jullie jezelf zullen ‘blootgeven’, en hoe minder jullie elkaar daadwerkelijk nog zullen begrijpen. Het werkt averechts.
Hoe fijn is het daarentegen om te merken dat je partner bereid is om naar je te luisteren, wanneer jij je wensen en behoeftes luid en duidelijk op tafel legt. En toezegt hieraan te willen voldoen. Of dit in ieder geval wil proberen. Alles begint bij een bereidheid.
Vertel dan hoe blij, hoe gelukkig je zult zijn als hij rekening met je wil houden en het gewenste gedrag zal vertonen. Hoe ziet dit er voor jou uit? Hoe voel je je dan? Wat doe jij dan zelf anders als partner? Hoe zal jullie relatie hiervan profiteren?
Vaak verzanden we in kritiek en keuren we elkaars gedrag af. Beëindigen we de relatie. En slaan we deze belangrijke stappen over.
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!