Nu we het einde van 2024 bijna bereiken, wil ik je een hele simpele vraag stellen: heb je het gevoel dat deze kerst sneller is gekomen dan vorig jaar? Ofwel, heb je het gevoel dat de tijd nog sneller is gegaan?
Jouw antwoord is hoogstwaarschijnlijk ja. Uit een recent onderzoek van wetenschapper Ruth Ogden blijkt dat 77% van de mensen het ermee eens is dat Kerstmis elk jaar sneller lijkt te komen (14% bleek neutraal en slechts 9% gaf aan het er niet mee eens te zijn. 9%(!)
Ofwel, we hebben bijna allemaal het gevoel dat de tijd lijkt te versnellen naarmate we ouder worden. Dat is niet best. Dus hoe kunnen we dit stoppen? Hoe kunnen we de tijd vertragen? Ofwel, hoe kunnen we tijd aan ons leven toevoegen? Want laten we eerlijk zijn, het is al zo kort. En daarom dit artikel. Ik heb een aantal strategieen voor je uiteengezet. Strategieën die jouw leven echt gaan verrijken. In 2025.
Onze informatieverwerking blijkt een enorme rol te spelen in onze tijdsperceptie.
Simpel gezegd: hoe meer informatie onze geest te verwerken heeft, hoe langzamer de tijd lijkt te gaan.
Dit is precies de reden waarom de tijd langzamer lijkt te gaan in het buitenland. Bijvoorbeeld tijdens die bewuste zakenreis of zomervakantie. Deze dagen leken veel langer te duren dan normaal; dan wanneer je deze dagen thuis had doorgebracht: ”’Ben ik echt maar een paar dagen van huis geweest? Het lijkt wel een maand!”
En dit alles komt doordat we in een onbekende omgeving veel meer informatie tot ons moeten nemen; de onbekende landschappen en gebouwen, de onbekende taal en maaltijden, de onbekende gebruiken en ga zo maar door. Dit alles vertraagt de tijd. Terwijl we thuis vooral geconfronteerd worden met vertrouwdheid, met bekendheid, en routines. En dit doet de tijd juist versnellen. Dus… als je 2025 wat langzamer wilt laten verstrijken, ga dan nieuwe ervaringen aan.
Maak (verre) reizen, ga weekendjes weg, ga nieuwe uitdagingen aan, leer nieuwe mensen kennen, kies een nieuwe hobby.
Strikt genomen hebben we eigenlijk helemaal geen nieuwe ervaringen nodig om de tijd te vertragen.
We kunnen hetzelfde effect bereiken door bewuster te leven. Door veel meer stil te staan bij de ervaringen in onze (oude, vertrouwde) omgeving.
Helaas schakelen onze zintuigen uit in een vertrouwde omgeving. We gaan over op een automatisme. We besteden geen aandacht meer aan onze sensaties en ervaringen. Het is voor ons normaal. We zijn zogezegd ‘gehabitueerd’. En om er dan toch in te slagen om onze informatieverwerking te verhogen, zullen we meer bij onze ervaringen moeten stilstaan. Middels mindfulness.
Als je bijvoorbeeld naar je plaatselijke supermarkt loopt of naar het treinstation, richt je aandacht dan naar buiten.
Kijk naar de lucht, kijk naar de huizen en gebouwen die je passeert, kijk naar de mensen om je heen. Wees je bewust. Van het hier en nu: wat zie je, wat ruik je, wat hoor je. En nuttig je een maaltijd, hang dan niet in je telefoon, maar eet bewust. Met aandacht. Met smaak. Met perceptie.
THEATERSHOW DICHTERBIJ - HEB LIEF ALS NOOIT TEVOREN
Absorptie versnelt de tijd. Zo lijkt een boeiende film of lezing veel sneller voorbij te gaan dan een vervelende.
Een middagje eindeloos tv-series kijken; het trekt aan je voorbij. De tijd.
Dus wees het komende jaar voorzichtig met de hoeveel tijd die je verliest aan absorptie. Natuurlijk is absorptie zeer gunstig, vooral wanneer we ons bezighouden met uitdagende en stimulerende activiteiten. Om onszelf even ‘uit te schakelen’. Wat echter niet zo gunstig is, is de passieve absorptie die we ervaren wanneer we tv kijken of op social media surfen.
Als je een vrije dag hebt, besteed die dan niet aan het kijken naar tv-series of films. Maar breng de dag bewust door: wandelen in het bos, praten met vrienden of tuinieren of sporten. Als je wilt dat een week vakantie zo lang mogelijk duurt, doe dan niets té absorberend. Breng uw vakantie niet door op het strand om bestsellers te lezen of naar podcasts te luisteren. Ga niet elke avond in de kroeg hangen. Maar wandel op het platteland, verken de steden, probeer nieuwe activiteiten uit, praat met nieuwe mensen.
Onderzoek suggereert dat mediterende mensen een andere tijdsperceptie hebben, namelijk dat de tijd langzamer verstrijkt.
In 2013 beoefende een groep Roemeense studenten een week lang elke dag een half uur mindfulness-meditatie. Aan het einde van de week keken ze naar twee korte documentaires van elk vijf minuten. Ze schatten de lengte van de films significant langer in, dan die van een controlegroep (die geen meditatie had beoefend).
In 2014 interviewde een groep Duitse onderzoekers 42 mensen die al vele jaren regelmatig mediteerden. Vergeleken met een vergelijkbare steekproef van niet-mediteerders, voelden ze zich minder onder druk gezet door de tijd en rapporteerden ze een langzamer verstrijken van de tijd.
De redenen hiervoor zijn vrij complex, maar heeft waarschijnlijk te maken met de neiging van meditatie om onze psychologische grenzen te ‘verzachten’ en ons verbonden te laten voelen met de wereld, met de mensen om ons heen.
Dus als je nog geen goed voornemen voor het nieuwe jaar hebt bedacht, raad ik je het volgende aan: laat de tijd vertragen. Pas de strategieen toe. Zodat volgend jaar gevoelsmatig langer zal duren dan dit jaar.
Zet hem op!
Wil je meer inspiratie ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?