Hoe maak je je relatie smartphone-proof? 4 tips

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

Ruud (35) en Anita (38) hebben elkaar ruim vier jaar geleden leren kennen, en wonen sinds een half jaar samen. Samenwonen is niet helemaal wat Anita er van had verwacht. Ruud zit alleen nog maar op zijn smartphone te kijken.

De gemiddelde Nederlander checkt zijn telefoon ongeveer 150 keer per dag. Uit onderzoek blijkt dat overmatig smartphone gebruik zeer schadelijk is voor onze relatie(s).

Onze communicatie lijdt eronder, we voelen ons minder verbonden/minder intiem en het trekt onze eigenwaarde naar beneden. We voelen ons immers niet meer gezien en gehoord. Zijn telefoon vindt hij interessanter dan jij. En dit raakt.

1. Maak het bespreekbaar

Zorg er allereerst voor dat je een rustig moment uitkiest om over het probleem te praten.
Een moment, waarvan je zeker weet je zijn volledige aandacht hebt. Geef dan aan wat het telefoongebruik met jou doet. Dit is een belangrijke stap. Want vaak is onze partner hier helemaal niet zo van bewust.

2. Maak duidelijke afspraken

Probeer vervolgens afspraken te maken over het telefoongebruik. Bijvoorbeeld wel of niet tijdens het eten? Hoe lang in de avond? Eerst knuffelen bij het opstaan en dan 10 minuten telefoon checken. Of beter nog, geen telefoon in de slaapkamer waar mogelijk. Hoe concreter je dit maakt, hoe makkelijker het wordt voor je partner om zich hieraan te houden. En hoe duidelijker de verwachtingen van elkaar. En deze afspraken zijn zeer effectief voor je relatiegeluk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een telefoonverbod tijdens het avondeten, of in de slaapkamer, bijdraagt aan een gezonde relatie, en betere communicatie.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

3.  Omarm de kleine momentjes 

Wees je bewust van die kleine, speciale momenten tussen jullie. En las ze in. Komt jouw geliefde uit zijn werk, pak hem dan eens stevig vast, geef hem een kus, in plaats van op de bank te blijven zitten met je mobiel. Als je ’s ochtends opstaat, pak dan als eerste je partner vast in plaats van je telefoon. Of plof samen neer op de bank na een dag hard werken, zet een filmpje op, masseer elkaar in plaats van als twee zombies vooral te investeren in de digitale relatie met anderen.

Onthoud dat romantiek de kracht van het alledaagse is. Van al die kleine contactmomentjes op een dag.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een telefoonverbod tijdens het avondeten, of in de slaapkamer, bijdraagt aan een gezonde relatie, en een betere communicatie.

4. Praat over intieme onderwerpen en maak oogcontact

Dit lijkt makkelijker dan het is, maar het gebeurt in werkelijkheid te weinig. Het is juist heel belangrijk om soms over iets anders dan werk, of de kinderen te praten. Maak echt even verbinding met elkaar. Niet alleen als ‘bedrijf’ (wie brengt de kinderen naar school, naar zwemles, wie doet de boodschappen etc.), maar als geliefden, die geïnteresseerd zijn in elkaars binnenwereld. In zijn dromen, verlangens, diepste angsten. Want als je elkaar goed kent, kun je de onvermijdelijke stormen van het leven aam. Samen. Omdat je elkaar kent.

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact