Communicatie in een relatie wordt vaak verward met het ‘enkel voeren van een gesprek’. Relatie en communicatie gaat over verbinding, over het gebruiken van je verbale, schriftelijke en fysieke vaardigheden om in verbinding met je partner te komen en aan zijn of haar behoeften te voldoen. Het gaat erom dat je je partner probeert te begrijpen, ondersteunen en laat voelen dat je om hem of haar geeft. Zodra je ontdekt welke behoeften belangrijk zijn voor je partner,kunt u uw communicatiemiddelen aanwenden om aan deze behoeften te voldoen. Er zijn een aantal fundamentele behoeften die alle mensen delen en iedere van ons plaatst deze behoeften in een andere volgorde, conform onze kernwaarden.
De eerste menselijke behoefte is de behoefte aan zekerheid. Het maakt dat we pijn, stress en emotionele risico’s graag mijden. De volgende vraag is belangrijk om te stellen: hoe veilig voelt mijn partner zich in onze relatie. Voelt hij of zij zich zeker van de verbinding die we zijn aangegaan. Biedt ons leven samen voldoende zekerheid? Het is goed de communicatie aan te wenden om te achterhalen wat onze partner een veilig gevoel geeft in de relatie. Dit gevoel van veiligheid is namelijk sterk individueel bepaalt. Iedereen heeft andere zaken dat hem of haar een veilig gevoel geeft.
De tweede menselijke behoefte die onze communicatie in relaties beïnvloedt, is de behoefte aan variatie. De onvoorspelbaarheid binnen een relatie kan spannend maar ook leuk zijn. Onzekerheid kan mooi zijn als je een basisgevoel hebt ontwikkeld van stabiliteit. Zijn er voldoende gezonde uitdagingen in uw relatie en in het leven dat u deelt met uw partner, dat u en uw partner samen kunnen aanpakken om ervoor te zorgen dat u ook samen groeit? Naarmate je leert hoe je beter kunt communiceren, relatie en communicatie kunt verbeteren, zul je merken dat afwisseling dingen leuk en opwindend houdt met je partner.
Betekenis is de derde menselijke behoefte: we willen ons allemaal uniek voelen. Van betekenis. We willen ervaren dat we ertoe doen. Relatie en communicatie is hierin essentieel. Het gaat over de manier we onze partner laten voelen dat we werkelijk om hen geven. Relatie en communicatie gaat hierbij niet enkel om woorden maar gebaren. Plezierige dingen voor elkaar doen, dingen die je deed vooral in het begin van de relatie doelbewust blijven doen wanneer de relatie vordert. Dit is een krachtig communicatiemiddel om je partner te laten ervaren dat hij of zij leeft in jouw hart en hoofd.
De vierde fundamentele menselijke behoefte is verbinding en liefde. We hebben het nodig ons verbonden te voelen met anderen.
Zo vaak zeggen we haast onnadenkend “Ik hou van je”. De emotionele lading ontbreekt. Het doel is haast functioneel; om bv. een pijnlijke discussie te vermijden. Juist het tonen van onze liefde op een bewuste manier is belangrijk in een relatie. Laat uw partner bewust zien dat u elke dag van hem houdt. Verdiep op deze wijze de verbinding. Neem de liefde niet als vanzelfsprekend maar sta er dagelijks bij stil. Toon hierbij ook je lichamelijke genegenheid, bijvoorbeeld een arm om hem of haar heen. Een knipoog of schouderklopje.
Groei is de vijfde menselijke behoefte. We willen in beweging blijven, ervaren dat we binnen onze relatie als individuen kunnen groeien. Een spirituele groei, intellectuele groei of emotionele groei. In een gezonde relatie zijn beide partner is staat tot groei. En belangrijk, we zijn erop gefocust hoe we deze groei kunnen faciliteren. Wees je ervan bewust welke ambities je partner heeft en stel jezelf de vraag ‘hoe kan ik hem of haar hierbij ondersteunen?
De zesde en laatste menselijke behoefte is bijdrage en geven. Dit wil niks anders zeggen dat we erop gericht zijn het geluk van onze partner te verhogen. In een gezonde relatie, relatie en communicatie, zijn we niet op zoek naar de perfecte partner maar zijn we erop gericht zelf de goede partner te zijn. Een partner die het levensgeluk van hem of haar niet zo belangrijk vinden als die van onszelf. En we hieraan willen bijdragen.
Theatershow
Dichterbij
Relatie en communicatie. Door het stellen van de juiste vragen en werkelijk naar het antwoord te luisteren, niet zomaar genoegen te nemen met een antwoord, maar bij onduidelijkheden door te vragen, zijn we in staat te achterhalen of we aan behoeften voldoen. Het is niet zozeer het stellen van de juiste vragen maar met aandacht, genegenheid de antwoorden te beluisteren. Werkelijk er zijn, in het moment. Denk na over wat je partner zegt, en als je niet zeker weet wat hij of zij bedoelt, vraag het dan door hun punt te herhalen en te vragen of je het goed begrijpt. De sleutel tot beter communiceren zit vaak helemaal niet in de feitelijke verbale communicatie – het zit in de manier waarop we naar onze partner luisteren.Mogelijk communiceert je partner meermalen wat het probleem is, maar wanneer je niet luistert, mis je de essentie. Zie het luisteren niet enkel als het afwachten op je beurt. Maar vindt zijn of haar boodschap net zo belangrijk als wat jij zelf te zeggen hebt. Vaak zijn we in communicatie vooral met onszelf bezig. Wanneer onze partner iets zegt, zijn we gelijk bezig met wat dit voor ons betekent. Wees mindful en breng je aandacht volledig naar je partner. Begrijp je de boodschap of heb je meer informatie nodig?
We hebben allemaal onze voorkeuren in relatie en communicatie. Uw partner is wellicht vooral gericht op lichamelijke communicatie. Een aanraking. Mogelijk bent u meer gericht op taal, op praten. Het is belangrijk te achterhalen welk communicatiemiddel uw partner prefereert, zodat je hieraan tegemoet kunt komen.
Het is goed dit eens 2 dagen echt te onderzoeken. Wend zelf verschillende communicatiemiddelen aan en zie hoe uw partner hierop reageert. Lijkt hij of zij het meest op reageren en zien? Horen en praten? Of aanraken en doen? Als uw partner bijvoorbeeld meer reageert op taal, toon en andere auditieve signalen, maakt uw oogcontact en zachte gezichtsuitdrukking mogelijk niet zoveel impact als u had verwacht. Op deze momenten stuur je signalen die mogelijk maar nauwelijks worden opgepakt. Anderzijds, wanneer jij auditief bent ingesteld en je partner meer lichamelijk, zal je wellicht vaker geneigd zijn ”ik hou van je’ te zeggen, terwijl met een aanraking je hem of haar dit gevoel meer mee kunt geven. hem of haar echt het WEES AANWEZIG IN JE communicatie en relatie
Om de relatie en communicatie te verbeteren en echt te begrijpen wat je partner je ervaart, is het belangrijk dat je ‘present” bent.
Investeer in momenten samen. Plan hiertoe momenten in dat u niet bent afgeleid, noch gestrest bent. Vaak wanneer onze relatie en communicatie in zwaar weer verkeert, gaan we andere activiteiten ondernemen die ons een goed gevoel geven. Zonde, want deze tijd investeer je dus niet meer in je relatie. Onthoud dat intimiteit, liefde en vertrouwen worden gebouwd in moeilijke tijden, niet in gemakkelijke tijden. Als we elk teken van weerstand zouden opgeven, zouden we nooit vooruitgaan en evolueren. Plan momenten samen in. Investeer hierin. Leg dan op deze momenten ook uw mobiele telefoons of andere afleidende prikkels waar mogelijk zoveel mogelijk weg. Het is immers lastig om te luisteren en aanwezig te zijn wanneer je afgeleid bent. Je slaagt er dan niet in opmerkzaam te zijn en bepaalde belangrijke signalen op te pikken.
Zoals eerder gesteld gaat goede relatie en communicatie ook over lichaamstaal. Liefdevolle woorden verliezen hun betekenis wanneer uw lichaamstaal hiermee niet correspondeert. Wanneer u uw armen kruist, uw blik afkeurend is, zal uw partner hiernaar luisteren. Lichaamstaal domineert immers verbale communicatie. Wees je bewust van hetgeen je uitstraalt. Hier valt vaak veel te winnen! Leun naar uw partner toe, houd uw gezicht ontspannen en open en raak ze op een zachte manier aan. En belangrijk, wees eerlijk en open. Geef aan wat je bedoelt. Neem je verantwoordelijkheid om je behoeftes luid en duidelijk, zonder omwegen of spelletjes te communiceren naar uw partner. Verhul uw wensen niet in kritiek. Het gebeurt vaak.
Loop ook niet weg of ga conflicten niet uit de weg door de goede vrede te bewaren. Het brengt op de lange termijn schade toe aan uw relatie. Deze tijdelijke pleister voor vredeshandhaving zorgt enkel voor onderhuidse spanningen. In plaats van problemen te negeren, is het cruciaal dat u beiden leert hoe u beter met elkaar kunt communiceren. Daar draait het om bij relatie en communicatie.
Wanneer je je bewust bent van je partners behoeften en weet wat zijn of haar favoriete communicatiestijl is, is het ook belangrijk dat je je bewust bent van de manier waarop je spreekt. Deskundigen op het gebied van stemgebruik delen onze communicatiestijl op in toonhoogte, tempo, volume en timbre . De volgende keer dat u het oneens bent met uw partner, moet u opletten en zich bewust inspannen om deze aspecten van uw stem te moduleren.Een te hoge stem klinkt defensief en onvolwassen. Als je een zin met een hogere toon eindigt, klinkt het ook als een vraag; doe dit niet tenzij je daadwerkelijk een vraag stelt, of je kunt twijfel zaaien bij je partner.Tempo betekent gewoon hoe snel je praat. Haal diep adem en vertraag – vooral als je het niet eens bent. Spreek kalm en duidelijk om uw boodschap over te brengen. Zo houd je ook de pre-frontale cortex in bedwang en houd u grip op uw emoties.
Besteed aandacht aan volume. Vermijd concurrentie om gehoord te worden – concurrentie leidt alleen tot geschreeuw en miscommunicatie. Luider zijn helpt je niet om met je partner te communiceren. Als je partner spreekt, moet je luisteren.Timbre verwijst naar de emotionele kwaliteit, houding en toon van je stem. Let hier goed op en kijk uit naar rode vlag timbres zoals sarcasme die communicatie in relaties kunnen uithollen en wantrouwen tussen partners kunnen veroorzaken.
Wanneer dingen uit de hand lopen, doorbreek het patroon : wees speels en gebruik humor op een manier die het gesprek in de goede richting houdt.
Humor in je relatie en communicatie toepassen kan ervoor zorgen dat het minder nijpend aanvoelt en kan verbazingwekkende resultaten opleveren voor jullie twee. Dat komt omdat humor je helpt om perspectief en evenwicht te herwinnen; het is een essentieel onderdeel van gezonde communicatie in relaties. Het verlicht ook stress en verbetert uw fysieke geluk in uw dagelijks leven. Het grootste voordeel van lachen in deze context is dat het je eraan herinnert dat je ervan houdt om gewoon samen te zijn met je partner. Het herinnert je eraan dat je samen van je tijd kunt genieten, zelfs wanneer dingen uitdagend lijken.Bij het leren communiceren in een relatie is het belangrijk om het patroon van vijandigheid, pijn en terugtrekking te doorbreken. Als u bijvoorbeeld merkt dat u uw stem verheft of sarcastisch bent, verandert u uw toon. Als u “u” herhaaldelijk gebruikt en uw partner de schuld geeft, schakel dan over naar “I” en “mij”, of beter nog, “wij”. Het heeft geen zin om alle problemen van uw relatie toe te wijten aan uw partner. Er zijn twee mensen in elke relatie, dus verschuif de schuld niet volledig.
Vergeet niet dat je samen bent omdat je elkaar laat glimlachen. Problemen zijn obstakels die overwonnen moeten worden, en hoewel het gemakkelijk is om het op te geven, is de waarheid dat dit de momenten zijn die je relatie zullen bepalen. Luister naar je partner, ontdek de behoeften die zij het meest waarderen en vervul ze. Als je begrijpt dat geven het geheim is van een bevredigende relatie, zul je constant moeten werken aan hoe je met je partner kunt communiceren op een manier die zij kunnen begrijpen
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!