Een lieve man? Doe mij maar een narcist!

Wie de populaire NETFLIX serie ‘real housewifes’ volgt ziet hoe één van de dames (Taylor) door een hel gaat om haar huwelijk met Russell te redden, een steenrijke investeerder die haar al in de eerste aflevering zit te kleineren. De liefde van haar leven, zo verzekert ze haar vriendinnen. Wat is hier aan de hand? Waarom vallen sommige vrouwen (en mannen) als een blok voor een partner die helemaal niet zo leuk, lief of zelfs maar respectvol is?

Het is de vraag die menig man bezighoudt. Soms individueel, soms in groepjes. Op de wekelijkse cursus houthakken bijvoorbeeld. Met boomstam achterin de auto en speciaalbiertje in de hand filosoferen over het leven en de liefde. Over ‘wat de vrouw nu eigenlijk écht wil.’

De narcist is hot

‘De narcist’ is hot. Je kan de tv haast niet aanzetten, of hij vult je kamer. De man die er met zijn bijtende humor, grootse intellect, oogverblindende fysiek, of welke verworvenheid dan ook moeiteloos in slaagt om jou tot zijn geïmponeerde bewonderaar te maken. Of je nu wilt of niet. Geen ik of jij meer, alleen nog die éne grote IK, die de rest opzweept als  verlengstuk van zichzelf. Het is niet moeilijk om hier wat concrete voorbeelden bij te bedenken.

IK PLAATS ‘DE NARCIST’ HIERBOVEN TUSSEN AANHALINGSTEKENS, OMDAT NARCISME IN FEITE EEN PERSOONLIJKHEIDSTREK IS DIE IN MEER OF MINDERE MATE BIJ IEDEREEN KAN VOORKOMEN (man en vrouw), MET DE NARCISTISCHE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS ALS EXTREEM

snelkook-lover

Ga je op date met het type ‘opgeblazen narcist’, dan kent de avond een typisch verloop.  Na wat rusteloos gewentel in beleefdheden, zal hij al snel kans zien om je te imponeren met zijn bijzondere eigenschappen. Misschien heeft hij een vette sportwagen, een huis aan de ‘Côte’, invloedrijke connecties ‘’all over the place’’, of als 4-jarige het kampioenschap judo op zijn naam geschreven. Hij zal het zo snel mogelijk inzetten.

Voor je het doorhebt ben je niets  meer dan een spiegel voor zíjn grote glans. Alles wat jou maakt tot wie jíj bent – jouw prestaties, jouw connecties, jouw talenten, jouw gedachten – staan dan enkel nog in de weg. Totdat je echt iets indrukwekkends te melden hebt, dat je afstamt van de Oranjes bijvoorbeeld. Dan word je zijn pronkstuk. ’’Zeg ik stel je even voor, mijn zéér innige vriendin Monique, ze heeft banden met de Oranjes.”

Red hij het tot tussen je lakens, dan is de kans groot dat hij je tot ongekende hoogte weet te brengen. Het is een snelkook-lover. Alles zal om jou draaien, zodat jij  aan het eind van de ‘sessie’ kunt verzuchten: ‘’wow, zulke waanzinnige seks heb ik nog nooit gehad.” Maar ook hier geldt: durf je toch nog een onvervulde wens of tip naar voren te brengen, dan is het snel klaar. Letterlijk. Het lukt hem niet meer. Échte intimiteit verdraagt de narcist niet (lees hier over het belang van échte intimiteit voor uitzonderlijke seks).

NAAST DE ‘OPGEBLAZEN’ NARCIST HEB JE OOK DE ‘VERBORGEN’ NARCIST. DE VERLEGEN TEGENHANGER, DIE DE RECHTSTREEKSE CONFRONTATIE MIJDT, EN JUIST STILLETJES WACHT TOT ZIJN OF HAAR BIJZONDERE EIGENSCHAPPEN WORDEN ONTDEKT. DIE VAAK HEEL INVOELEND EN EMPATHISCH KAN OVERKOMEN, JE HET GEVOEL KAN GEVEN DAT JE VOLLEDIG GEZIEN EN BEGREPEN WORDT. ‘JE HOEFT ME NIKS TE ZEGGEN, WANT IK ZIE JOU HELEMAal’

wankel zelfgevoel

Het is een misvatting dat de narcist stevig in zijn schoenen staat. Het tegendeel is namelijk waar: hij heeft zo’n wankel zelfgevoel, dat hij zich door jouw kwaliteiten, unieke eigenschappen en standpunten al heel snel voelt weggevaagd. Hij voelt zich enkel ‘veilig’ wanneer hij erin slaagt om jou te imponeren en tot zijn verlengstuk te reduceren.

Als we kijken naar de jeugd van de narcist, vinden we vaak een allesoverheersende ouder, die het haar kind niet toestond om zichzelf te ontwikkelen tot een eigen persoon met een eigen binnenwereld. Hij ziet hierdoor slechts twee mogelijkheden in de liefde: of hij geeft zichzelf op voor de partner, of de partner geeft zichzelf op voor hem. Hij kan zich niet voorstellen dat het mogelijk is een ander lief te hebben, zonder dat een van beiden zijn eigenheid opgeeft voor de ander.

RECENT ONDERZOEK VAN EDDIE BRUMMELMAN TOONT AAN DAT OUDERS HET NARCISME IN ONZEKERE KINDEREN KUNNEN VERSTERKEN DOOR DEZE ONZEKERHEID TE COMPENSEREN hen BIJZONDERE EIGENSCHAPPEN toe te dichten: ‘MAAR JIJ HOEFT NIET ONZEKER TE ZIJN, WANT JE BENT ZÓ BIJZONDER, ZO GOED ALS JIJ KAN BIJNA NIEMAND TEKENEN, REKENEN, SCHRIJVEN, BOUWEN, ETC.’

jezelf opgeven

En waarschijnlijk is dit precies waar jij goed in bent als je warm loopt voor zo’n man: Jezelf opgeven voor de ander. Sterker nog, het is goed mogelijk dat je nooit écht een eigen persoon, met uitgesproken meningen, wensen, ambities en dromen, hebt dúrven ontwikkelen. Omdat dit in jouw eigen jeugd om wat voor reden ook werd ontmoedigd.

En dan kan het heel aantrekkelijk zijn om je met een narcist te verbinden, die enkel datgene van je verlangt waar je toch al zo goed in bent: jezelf opgeven. Met als bijkomend voordeel dat je via hem toch nog ‘iets’ kan worden. Via je narcistische partner kun jij namelijk óók stralen als belangrijk, sterk, invloedrijk en bijzonder. Als vrouw-van. Zonder dat je je angst voor echte ontplooiing hoeft te overwinnen.

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact