Tussen de lakens gaat het momenteel niet zo goed. Ik ontvangen berichten van stellen die thuis met de handen in het haar zitten in plaats van aan elkaar.
Zonde! Seks werkt namelijk stressverlagend, pijnverlagend en zorgt voor de nodige lichaamsbeweging.
Een klaarkomend brein van zowel mannen als vrouwen licht op dezelfde plekken op als het brein van iemand die heroïne neemt. De hormonen oxytocine, vasopressine en dopamine gieren door ons lijf en dit is gunstig. Het maakt ons minder vatbaar voor gevoelens van angst en somberheid. Ook ons hart maakt 100 extra slagen per minuut tijdens de seks. Nu de sportscholen dichtzitten, is het wijs ons vaker op de slaapkamer terug te trekken.
En via deze seks kunnen we ook aan onze relatie werken. Een goed seksleven leidt vaak tot een diepe intimiteit. En een diepe intimiteit weer tot een goed seksleven. In deze intimiteit kunnen we namelijk onze diepste seksuele verlangens met elkaar delen. En zo maken we de weg vrij voor een bevredigend seksleven.
Helaas wordt de seks binnen het huwelijk al snel ‘braafjes’. We veronderstellen dat pikante erotische seks niet past binnen een gedomesticeerde omgeving. Dit is echt een misvatting. Maar het betekent wel dat we bereid moeten zijn om eraan te werken. Mensen zijn prestatiegerichte wezens. We willen hard werken. Voor een mooi huis, een grotere auto, een promotie.
Maar als het op de seks aankomt, vinden we eigenlijk dat dit niet nodig zou moeten zijn. We denken vaak dat goede seks vanzelf gaat. Spontaan. Makkelijk. Dat het uittrekken van onze kleren en voelen van elkaars huid, genoeg is voor een bevredigende vrijpartij. Niets is minder waar.
We zullen onszelf óók psychisch bloot moeten geven. Het lef hebben om onze diepste verlangens met elkaar te delen. Doodeng. Maar dat is échte intimiteit: onthullen wie je bent en wat je écht wilt, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Dus gewoon durven zeggen dat je vanavond seks wilt hebben in een ‘trashie’ outfit met bijpassende kinky speeltjes. Hij verkleedt als piloot, jij als stewardess.
Dergelijke speelsheid wordt vaak afgedaan als een gebrek aan intimiteit, maar jezelf op momenten durven verliezen in een ander persoon, een ander personage, vergt veel onderling vertrouwen. We vinden onszelf opnieuw uit en nemen risico’s. Zo krijgt de seks een therapeutische kracht.
Vaak zijn het onze vroegste ‘relatie-ervaringen’ die de seks begrenzen. Neem Suus (45) en Freek (58). Hij is broeder en zij verpleegkundige. Suus heeft oog voor de behoeftes van haar cliënten, maar voor haar eigen seksuele behoeftes durft ze niet uit te komen. Ze is als tienjarig meisje verlaten door haar vader en haar diepgewortelde angst voor liefdesverlies weerhoudt haar ervan om haar wensen en verlangens op een assertieve manier uit te spreken. De manier waarop Freek haar vingert, windt haar maar nauwelijks op. Maar ervoor uitkomen doet ze niet.
Freek op zijn beurt groeide op met een zeer dominante vader en heeft onbewust geleerd dat een échte kerel alles bepaalt in de relatie. Als Suus probeert Freek te helpen om de juiste plekken van haar lichaam te stimuleren, voelt hij zich in zijn mannelijke eer aangetast. Gekrenkt. En dus zegt ze maar niks meer. Dit kabbelt zo al een aantal jaren door. De seks is niet optimaal, slechts goed genoeg voor Suus om klaar te komen.
Wanneer Freek en Suus tussen de lakens durven te werken aan de verruiming van hun grenzen, in een sfeer van speelsheid en acceptatie, zullen ze zowel zichzelf, hun seksleven als hun relatie kunnen verrijken. Een enorme winst.
Theatershow Dichterbij - Heb lief als nooit tevoren
Deze verrijking is enkel mogelijk wanneer we ruimte maken voor seks. Voor veel stellen is de seks een bijzaak geworden. Bungelt het ergens onderin de prioriteitenlijst. Onder de financiën, de kinderen, de corona-zorgen, noem maar op. Gemiddeld wordt er binnen langdurige relaties nog maar zo’n drie keer per maand gevreeën.
Willen we seks weer een centrale plek geven, dan zullen we onze agenda’s moeten trekken. En dít leidt vaak tot weerstand. Voor het doen van de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen, ala, maar voor seks?? Diep van binnen vinden we dat de seks vanzelf zou moeten gaan. Dat onze partner ons moet ‘nemen zoals we zijn’. Ook op onze sneakers en in ons smoezelige t-shirt dus.
Dit zijn kinderlijke fantasieën. Het is nodig en leuk om weer eens alles uit de kast te trekken om je partner te verleiden. Om zijn of haar fantasieën te ontdekken en te bespelen. Het klinkt heel plat, maar seks vraagt om evenveel voorbereiding als een heerlijke maaltijd. Zonder planning en toewijding wordt het al snel smakeloos.
Zonde, ook met het oog op het corona-virus. Immers, een fijn seksleven is gunstig voor ons immuunsysteem. Twee keer in de week seks zorgt onder andere voor een toename van Immunoglobuline A (IgA) in het bloed. Deze antistoffen beschermen tegen bacteriën en virussen.
Daarom deel ik graag zes oefeningen met je, die kunnen helpen bij de creatie van een ‘nieuw normaal’ in de slaapkamer.
De combinatie van emotionele verbondenheid met erotische scenario’s, technieken en speeltjes kan ons tot grote hoogte brengen.
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?