JE RELATIE ONDERHOUDEN MET DE BESTE INZICHTEN EN HANDVATTEN VAN DR. DAVID BLOM

Je relatie onderhouden klinkt saai, maar het is dé manier om die belangrijke gezonde en gelukkige relatie te krijgen waar zoveel  mensen naar hunkeren. Een relatie waarin je je geliefd voelt. Waar je het beste in elkaar naar boven haalt.  Mensen denken dat een goede relatie vanzelf gaat. Niks is minder waar. Goede relaties zijn relaties die ervoor willen vechten en hun relatie onderhouden.
Het is dé missie van dr. David Blom met zijn indrukwekkende muziektheatershow DICHTERBIJ.
Dr. David Blom (relatiepsycholoog en trauma-expert) heeft de beste inzichten en handvatten uit wetenschap en praktijk verpakt in ijzersterk muziektheater. Om je relatie te onderhouden op een geweldig hoog niveau. Beleef het en leer! Klik hier!

Wanneer ruzie je belangrijkste vorm van communicatie is, weet je dat er iets moet veranderen om je relatie te onderhouden.  Het onderhouden van een gezonde relatie hoeft geen langdurig en complex proces te zijn! Zeker niet. Laat mij het je uitleggen en vind de manieren om je relatie gezond te onderhouden.

1. MAAK GEEN RUZIE OVER GELD

Een belangrijke manier om je relatie te onderhouden is het hebben van een goed gesprek over geld. Ruzie hierover is gegarandeerd een relatiekiller. Als je nog geen gesprek hebt gehad over hoe geld wordt verdiend, uitgegeven, gespaard en gedeeld, doe het dan nu. Probeer inzicht te krijgen in hoe ieder van jullie je financiële leven ziet en waar de verschillen zijn. Spreek ze dan uit om je relatie te onderhouden.

Laat onuitgesproken verwachtingen, wensen en dromen niet jullie relatiegeluk in de weg staan. Je relatie onderhouden wil zeggen dat je met elkaar in gesprek blijft, ook over belangrijke praktische zaken als geld. Veel stellen vermijden dit gesprek onbewust en plots vormt het een groot probleem in de relatie. Praat er vroeg in je relatie over en wanneer je dit niet hebt gedaan, doe dit alsnog. Zo voorkom je latere problemen en onderhoud je je relatie.

2. PROBEER NIET TE FOCUSSEN OP KLEINIGHEDEN

Vaak worden dieperliggende problemen verhuld in kleine problemen. Er ontstaan ruzies over het volume van de tv. Natuurlijk is dit vaak niet het werkelijke probleem maar de communicatie en ruzies concentreren zich op deze futiliteiten. Alle energie wordt gestopt in het winnen van deze ruzies. Dit is niet de manier om je relatie te onderhouden. Er is geen energie meer over om het te hebben over datgeen waar het werkelijk om draait: de dieperliggende issues. Pak een kleinigheid, ga om tafel en spreek uit waar het werkelijk over gaat. Vermijd de ”jíj dit, jij dat” dynamiek, maar praat vanuit jezelf, haal even diep adem en houd je stem laag. Pauzeer ook even als je merkt dat je boosheid de overhand neemt. Zo houd je grip op je prefrontale cortex (de rem op de emotie) en onderhoud je je relatie ten goede.

3. DEEL JE GEDACHTEN

Deel je verwachtingen. Je angsten. Je passies. Laat je partner weten wie je echt bent. Zet elke dag de dagelijkse beslommeringen even opzij om te praten over de dingen die belangrijk zijn voor ieder van jou, als individu. Dit is een van de meest cruciale dingen om je relatie te onderhouden. Verlies je niet in de waan van de dag. Neem ook niet aan dat je partner dit allemaal weet van je. Je partner is niet helderziend. Dat is een ding wat zeker is. Ga hier ook niet vanuit, zo onderhoud je je relatie niet.

4. WEES VRIENDELIJK OM JE RELATIE TE ONDERHOUDEN. NEEM NIETS VOOR LIEF

Behandel je partner zoals je een goede en vertrouwde vriend behandelt: met respect, aandacht en vriendelijkheid. Het brengt je heel ver in het bevorderen van een sterke relatie. Vaak denken we dat we ons met de tijd meer  kunnen laten gaan. We gaan eigenlijk onze partner uittesten: ‘Ik ben nu lang genoeg leuk en aardig geweest. Nu maar eens kijk wat ik echt aan je heb.’ En daar zijn we dan met ál onze verwachtingen. Zonde. Probeer ten alle tijden vriendelijk te zijn om je relatie te onderhouden.

5. LOS ARGUMENTEN SAMEN OP

Wanneer stellen ruziën, raken ze maar al te gemakkelijk verstrikt in een win/verlies- dynamiek . Voorkom dit. Zie een meningsverschil als een probleem voor jullie beiden. Een probleem om op te lossen, geen strijd om te winnen. Overweeg om het woordje ‘wij’ uit te spreken als je in de verleiding komt om de ander de schuld te geven. De ruzie zélf is het probleem. Dit is jullie gezamenlijke vijand om te verslaan. Versla ‘m samen, om je relatie te onderhouden.

Heb lief als nooit tevoren

Theatershow
Dichterbij

6. TOON DAGELIJKS AFFECTIE

Seks is één ding. Handen vasthouden, een knuffel, een kneepje in de arm – alles zorgt voor verbinding en vertrouwen. Als je niet zoveel aandacht krijgt als je wilt, laat het dan weten. Zonder de aanval in te zetten. Zo gaat je oude brein je partner weer waarnemen als iemand om van te houden. Je relatie onderhouden doe je door je genegenheid te blijven tonen. Het lichaam heeft aanraking nodig om oxytocine (gelukshormoon) aan te maken.

6. FOCUS OP HET POSITIEVE

Wat waardeer je aan je partner? Wat trok je als eerste in hem aan? Wat vind je leuk aan jullie leven samen? Focus op de positiviteit om jullie relatie sterker te maken. Zo onderhoud je je relatie.

7. WEES ONDERSTEUNEND

Niets doodt de vreugde zo effectief als een negatieve of afwezige reactie op iets waar je enthousiast over bent. Laat je partner vertellen over de fijne dingen die hij meemaakt. Juist zijn of haar enthousiasme ondersteunen en bemoedigen blijkt belangrijk is het onderhouden van je relatie

8. WOORDEN PLUS DADEN

Zeggen “Ik hou van je’ draagt ​​veel meer gewicht wanneer je consequent dingen doet die je partner waardeert. Het zijn de daden die veel meer beklijven in het onderhouden van je relatie.

9. ERKEN DAT ALLE RELATIES UPS EN DOWNS HEBBEN

Denk op de lange termijn. Je relatie is een investering, net als de aandelenmarkt. Heb ook niet een te rooskleurig beeld van relaties. Het vergt hard werken. Wees bereid dit te doen om je relatie te onderhouden.

10. RESPECTEER ELKAAR WANNEER JULLIE RUZIE MAKEN

Het is te verleidelijk om welke munitie ook te gebruiken in het heetst van de strijd. Vraag jezelf af, wat wil ik? Een partner die waarschijnlijk aan je zijde komt staan, of iemand die nog defensiever wordt? Vraag je partner hoe hij of zij het probleem ziet. Zo onderhoud je je relatie en krijg je die duurzame relatie waar je op hoopt.

11. STEL DOELEN ALS EEN PAAR

Praat over hoe je relatie er over een jaar, vijf jaar, tien jaar wilt laten uitzien. Werk dan naar dat doel toe. Doelen stellen is belangrijk in het onderhouden van je relatie. Neem hier de tijd voor. Werk samen aan dezelfde droom.

 

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.