Hoe ga je om met jaloezie binnen je relatie? 7 tips

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

Theo (48) heeft geen hoge pet op van zichzelf. Nooit gehad ook. Toen hij Elvira ontmoette en zij ook voor hém viel, was het alsof hij in de zevende hemel belandde. Maar nu, maanden verder, steekt zijn minderwaardigheidscomplex de kop weer op. Steeds vaker. En in een lelijke vorm: intense jaloezie. Hij schaamt zich ervoor. Hoe moet hij hiermee omgaan?? Theo:

Maandagochtend. Ik zie ons staan voor de spiegel. We poetsen onze tanden. Ik denk bij mezelf, wat is ze mooi. Elvira is het mooiste dat me ooit is overkomen. Als ze lacht, lacht de hele wereld mee. Zoals in dat liedje. Ze zou iedere man kunnen krijgen die ze wil.

Om een uur of tien hijs ik me op mijn fiets om naar dat atelier in de binnenstad te gaan. Mijn atelier… dat kleine krot heb ik voor een habbekrats kunnen overnemen van een goeie vriend. De sigaretten van de vorige dag, liggen uitgedrukt op de werkbank. Overal staan schilderijen die niemand wil kopen. Het atelier van iemand die het bijna heeft opgegeven.

Mijn gedachten dwalen af naar de ex van Elvira: Charles-met-drie-namen. Met zijn prachtige bos krullen. Alles in mijn lichaam verkrampt. Waar zou Elfie nu eigenlijk zijn.. wat zou ze uitspoken ? Moet ik haar niet bellen ? Hele akelige gedachten komen op in mijn hoofd. Misschien als ik haar opbel, hoor ik die gladjakker op de achtergrond zitten smoezen. Is hij toch ons huis binnen geglipt. Nee dat kan niet… dat zou ze nooit doen. Of toch…ze lachen zich misschien een ongeluk om mij… de stumperd. Plotseling voel ik heel misselijk worden. Ik plof neer op de oude sofa die er in de hoek van het atelier staat. Ik doe mijn ogen dicht.

Normaal versus toxisch

Jaloezie is een normaal verschijnsel. We vinden het allemaal weleens moeilijk wanneer een ander meer succes heeft, of er beter uitziet dan wijzelf. Niets om je voor te schamen.

Het wordt pas ziekelijk, wanneer we zulke pijnlijke gevoelens niet kunnen accepteren voor wat ze zijn: een gevolg van onze eigen onzekerheid. In plaats daarvan drukken we die onzekerheid weg, en leggen we de schuld bij de ander. Die gaat te ver. Die behandelt ons verkeerd. Die doet ons dit aan!

Hoe durft ze die ex te liken op facebook ?!; zich zo aantrekkelijk te kleden als ze naar buiten gaat?!; er zaterdagavond alleen vandoor te gaan met haar vriendinnen ?!

Dus: In plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen voor onze gevoelens, gaan we ermee om door de ander aan banden te leggen. Door onze partner verboden op te leggen, ruzies te ontketenen of subtieler, door de bokkenpruik op te zetten, bijvoorbeeld wanneer ze vraagt hoe de dag was.

De jaloezie heeft nu ongezonde vormen aangenomen.

Gezonde relaties, zijn relaties waarin we elkaar respecteren, vertrouwen en vrijheid gunnen.. waarin we weten dat we elkaars gedrag niet kunnen controleren.

Daarom: 7 effectieve tips om beter met onzekerheid/jaloezie om te gaan. Succes!

1. Stop de negatieve vergelijking met anderen

Probeer de gedachten dat iemand anders leuker, slimmer en knapper is dan jij te vervangen door helpende gedachten. Denk aan:

Alle positieve dingen die jij in jullie relatie brengt;
Alle dingen die jouw partner leuk aan jou vindt
Het feit, dat je partner ervoor gekozen heeft om met JOU te zijn (dus niet met iemand anders)

2. Onderzoek waar de onzekerheid vandaan komt

Waar komt die angst dat je partner je voor een ander zal verlaten vandaan? Zijn er dingen gebeurd in je jeugd? Ben je gepest, of in de steek gelaten door je vader? Of heeft je ex je bedrogen?

Natuurlijk hebben deze gebeurtenissen jouw kijk op jezelf en je (huidige) partner gevormd. Maar daarmee is het nog geen realistische kijk.

Praat met je partner over je verleden, en laat zien dat verantwoordelijkheid neemt voor jouw jaloezie.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

3. Realiseer je dat je geen controle hebt 

Er zullen altijd mensen zijn die jouw partner interessant of aantrekkelijk vinden. Gelukkig maar: je hebt een goede keuze gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om daar trots op te zijn.

Maar besef je ook dat jij geen controle hebt over hoe je partner op die aandacht reageert.

Als hij of zij flirterig terugdoet (of erger) kun je dit onder vier ogen bespreken. Je kunt aangeven waar jouw grenzen liggen en vernemen hoe je partner daarin staat. En als dat heel anders is, kun je concluderen dat deze relatie jou niet gelukkig zal maken.

Maar zijn of haar gedrag controleren, dat is niet aan jou.

4. Praat erover

Buitentaanders hebben soms een ‘frisse’ blik op datgene waar jij mee worstelt. Misschien kunnen anderen zich goed voorstellen, dat je jaloers wordt van het gedrag van je partner. Of misschien zegt een vriend iets, waardoor je het allemaal anders gaat zien.

Als je in de knoop zit met je gevoelens en gedachten en niet goed weet waar ze vandaan komen, kan het goed zijn om met een therapeut te praten. Dan kan je een begin maken met een stukje genezing, verandering en persoonlijke groei.

Gezonde relaties, zijn relaties waarin we elkaar respecteren, vertrouwen en vrijheid gunnen.. waarin we weten dat we elkaars gedrag niet kunnen controleren.

5. Kom onder ogen hoe schadelijk de jaloezie is

Als je echt inziet hoe schadelijk de jaloezie is voor jezelf en je relatie, zal je ook gemotiveerder raken om er iets aan te doen.

6. Oefen dankbaarheid

Word je bewust van de fijne dingen die jouw partner voor je doet. En probeer daarvoor dankbaar te zijn. En je dankbaarheid ook te tonen. Dankbaarheid is hét mooiste tegengif voor jaloezie.

7. Zorg goed voor jezelf

Door goed voor jezelf te zorgen, ga je je beter voelen over jezelf. En als je je beter voelt over jezelf, zal je minder piekeren over wat je partner aan het doen is als jij er niet bij bent.

Het belangrijkste is dus dat je je zelfverzekerder gaat worden. Grijp daarvoor alles aan. Kijk youtube filmpjes, lees zelfhulp-boeken, praat met deskundigen.

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact