Loopt jouw relatie ook niet zo lekker? Doe het volgende dan vooral wel/niet!

Misschien hebben jullie veel ruzie. Of ervaar je juist die grote afstand en kilte tussen jullie. Er wordt weinig meer gesproken. Misschien lijkt er aan de oppervlakte juist weinig aan de hand, maar is de spanning daaronder voelbaar en merkbaar in alles wat jullie doen. Wat de symptomen ook zijn, de relatie loopt duidelijk niet lekker. En de relatiebreuk lijkt steeds dichterbij te komen.

Logischerwijs schieten we vaak in paniek en proberen we gewoon te redden wat er te redden valt. We proberen van alles uit. Maar niet alle strategieën zijn helpend. En werken wellicht zelfs averecht. En dan raak je verder van huis.
In dit artikel zetten we uiteen wat je in ieder geval NIET moet doen. En wat juist WEL de moeite waard is om te proberen. Zet hem op!

Wat je vooral niet moet doen

Voor een kind gaan

 Hoewel dit de slechtste beslissing ‘ever’ lijkt – een baby proberen te krijgen wanneer je relatie zich in een crisis bevindt, toch heb ik (en jij waarschijnlijk ook) stellen ontmoet die dit juist een geweldig plan vinden. In de hoop dat de baby hen dichter tot elkaar brengt. Omdat het een gezamenlijk doel creëert; zorgen voor een kwetsbaar wezentje.

De realiteit is dat de baby wellicht geluk brengt en jullie mogelijk zelfs tijdelijk dichter tot elkaar brengt. Maar dit geldt vooral in het begin en is vaak van tijdelijke aard. De ‘jij-en-ik-voor-altijd team mentaliteit verdwijnt al snel. Een kind opvoeden is stressvol. En kan de relatie juist verder onder druk zetten. In 66% van de gevallen leidt de geboorte van het eerste kind juist tot een enorme afname van het relatiegeluk. De verantwoordelijkheden zijn overweldigend. Evenals de slapeloze nachten.

Een lichtere variant op het ‘nemen’ van een baby is het aanschaffen van een hond, poes of goudvis. Dit leidt tot dezelfde problemen: in het begin is het geweldig. Het zorgt voor afleiding, maar het kan uiteindelijk het onderwerp worden van nieuwe discussies. Wie laat de hond uit, wie ruimt de poep op, van wie is de hond eigenlijk. Wie maakt de vissenkom schoon, wie geeft de vissen eten. Noem maar op! Je voelt je in de relatie enkel meer verstikt.

Een boot (of ander leuke afleiding) kopen

Het gaat natuurlijk eigenlijk helemaal niet om de boot. Het is gewoon een volgende poging om je relatie te redden. Gewoon door je aandacht (tijdelijk) te verleggen naar iets anders. Er worden hiermee geen relatieproblemen opgelost, maar zo voelt het even wel. En dit is fijn. Maar helaas is dit niet zo. De problemen varen gewoon met je mee.

De logica achter de keuze is wel te begrijpen. We hopen dat we door de nieuwe gedeelde interesse, we kunnen toewerken aan een nieuwe relatiebasis. Ook worden we even worden ‘losgesneden’ van de deprimerende dagelijkse realiteit. Maar helaas, het nieuwtje is er al snel af en de hoge kosten vormen vaak enkel een nieuw pijnpunt in de relatie. Vooral als het dus allemaal voor niks lijkt te zijn geweest.

Een dure vakantie boeken

Sommige stellen besluiten dat ze hun huwelijksreis opnieuw moeten beleven om dat vuurtje van toen weer aan te wakkeren. Nogmaals, goede bedoelingen, maar vaak met een slechte uitkomst. De gemaakte kosten creëren hoge verwachtingen en legt vaak een enorme hoge druk op de vakantie. Waardoor je nog nauwelijks kunt ontspannen.

Wegvluchten

Een van jullie of beiden besluiten dat het een goed idee is om meer ruimte te pakken voor jezelf. Je gaat een weekend weg, 3 dagen in de week uit, je wisselt van baan waardoor je vaker van huis bent. Wellicht verandert er niks in jullie situatie, maar distantieer je je emotioneel meer van jullie relatie. Op korte termijn kunnen al deze interventies ertoe lijden dat je tijdelijk wat emotionele ruimte voelt. Hierdoor kan het gebeuren dat je zaken meer in perspectief gaat zien en het helderder wordt wat je eigenlijk zelf wil, denkt of voelt. Maar op lange termijn zorgt deze distantie er vaak enkel voor dat je elkaar meer kwijtraakt. Je conflicten vermijdt En het niet meer ‘samen aangaat’. Je relatie heeft nu alle aandacht en energie nodig om hier samen uit te kunnen komen. Al dan niet met hulp van een therapeut.

Misschien: Samen verhuizen

Veel stellen beschouwen samenwonen als een logische vervolgstap in hun relatie. Vooral als hieraan een langere periode van latten vooraf is gegaan. Misschien werkt het voor jullie. Maar het biedt zeker geen garantie op relatiegeluk. Je ziet elkaar namelijk vaker én je hebt minder ruimte om aan elkaar te ontsnappen. Dan is het wegvegen van problemen onder het tapijt lastiger. Iets wat met latten makkelijker. Je neemt even afstand, werpt jezelf terug op jezelf en komt dan later in de week weer samen.

Hoe logisch deze vervolgstap ook is, samenwonen staat om een aantal redenen in het ‘misschien – rijtje’
Eén daarvan is dat het onderzoek aantoont dat stellen die samenwonen en uiteindelijk trouwen, vaak hogere echtscheidingspercentages hebben.
Dit betekent niet dat je ervoor moet kiezen om het niet doen. Maar als je dat doet, moet je goed voor ogen hebben wat de valkuilen binnen jullie relatie zijn en bedenken hoe je hiermee omgaat. Ben je ervan bewust wat jij nodig hebt om dit te laten slagen, wees hierin transparant en ontdek vooral eerst echt of deze relatie jouw gelukkig maakt. Want als je eenmaal samenwoont, een boot neemt, een kind en een hond, zit je wel zo vast, dat je waarschijnlijk eerder geneigd bent om de problemen onder het tapijt te vegen en onder de oppervlakte te laten doorwoekeren, dan ze echt pro-actief samen aan te pakken.

Binnenkort bij jou in de buurt!

Theatershow Dichterbij - Heb lief als nooit tevoren

Wat je wel moet doen

Het probleem met bovenstaande strategieën is dat ze ofwel gebaseerd zijn op magisch denken of slechts afleidingen zijn. Wat je in plaats daarvan moet doen:

Pak de problemen aan 

Ga naar de theatershow Dichterbij en zie als nooit tevoren wat jullie samen anders kunnen doen om die diepe verbondenheid te voelen. Elkaar écht te begrijpen. Liefdevol te communiceren en plezier te hebben met elkaar.  Muziektheatershow Dichterbij heeft al tienduizenden stellen en singles (!) geholpen aan die liefde waar zij al zo lang naar verlangen.

Stel doelen op 

Schrijf allebei op wat jullie willen en het liefst veranderd willen zien. Maak de doelen concreet en duidelijk. En maak dan een plan om hieraan te werken.

Ontwikkel gemeenschappelijke interesses 

Het ontwikkelen van gemeenschappelijke interesses is heel goed om te doen. In de loop der tijd vervagen de gemeenschappelijke interesses namelijk. Logisch, want jouw persoonlijke interesses veranderen nu eenmaal met de tijd. Beweeg mee en zoek samen naar nieuwe leuke dingen om te doen. Sla de boot over, ‘neem’ geen kind, ook geen hond en zoek naar de gemeenschapszin binnen jullie relatie.

Wat je namelijk niet wil is op de bank zitten, klagen en wachten tot de tijden vanzelf beter worden. Wachten tot de inspiratie jullie gewoon komt aanwaaien. Maar trek erop uit. Ga naar buiten. Neem een paar tangolessen, doe vrijwilligerswerk, leer pottenbakken, sluit je aan bij een zanggroep. Als jullie weer leren samen te spelen, brengt de speelsheid jullie dichter tot elkaar.

Verander het emotionele klimaat

Je bent ontmoedigd en depressieve hersenen vertellen je keer op keer: waarom zal ik nog moeite doen, het wordt toch niet beter. Laat maar. Je wordt inactief. En hier gaat het mank.
Want je moet juist het tegenovergestelde doen! Je moet het beter doen om je beter te kunnen voelen. Dit is de oude ‘fake-it-till-you-make-it’-aanpak.
Doe fijne dingen voor elkaar, ook al voel je het niet. Geef koffie op bed, leg een dekentje over hem heen op de bank, stuur een lief appje. Doe alles wat je niet voelt, maar wel wilt voelen. Het resultaat zal je versteld doen staan. Door meer liefdevolle dingen te doen, ga je meer liefde voelen. Je houdt je hersenen als het ware voor de gek. Maak geen ruzie, maar voer verstandige gesprekken. Stel jezelf kwetsbaar op. Toon het goede voorbeeld. Behandel de ander met respect en je krijgt het vaak dubbel terug. Wie goed doet, wie goed ontmoet. En belangrijk, hou hierbij geen scores bij. Verwacht niks terug, maar doe het gewoon en je zal zien dat het zich op termijn waarschijnlijk uitbetaalt. Juist omdat dit niet het doel op zich is.

Overweeg individuele of relatietherapie

Als je niet weet wat je wilt of hoe je je voelt, zoek dan wat individuele begeleiding. Als je weet wat je wilt, maar bang bent om het te zeggen, gebruik dan kortdurende therapie om hier jezelf te bekwamen.  Leer jezelf bepaalde communicatievaardigheden aan en bedenk samen een plan voor succes.

Stel een periode in

Zeg tegen jezelf: de komende 3 maanden ga ik werken aan mijn relatie. Kijk of je inspanningen een verschil hebben gemaakt. En stel zo nodig je doelen bij.

Het thema hier is duidelijk en het is dezelfde formule voor de meeste uitdagingen in het leven: pak problemen direct aan, zeg eerlijk, concreet en duidelijk wat je nodig hebt, los problemen op met een win-win houding – en probeer niets te doen waar je waarschijnlijk spijt van zult krijgen.

 

Wil je meer inspiratie ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: 

 

 

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?