Hoe hou je je relatie spannend en levend?

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

De passie dooft niet zomaar uit ‎

‎In het begin van de relatie ben je gefascineerd door je partner. Uren kun je in zijn ogen staren. Je kunt gewoon niet van hem afblijven. Alles wat hij of zij zegt en doet is grappig of raakt de juiste snaar. Het liefst wil je de hele dag contact. Appjes, mailtjes, cadeautjes, niks is werkelijk te gek.

Het voelt ook alsof je niet anders kan. Je bent volledig op elkaar afgestemd. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. En feitelijk is dit ook zo. Overspoeld door endorfone en serotnine ben je helemaal klaargestoomd om met jouw volledige aandacht bij je partner te zijn. En dit is vanuit de evolutie goed te begrijpen. Deze afstemming verhoogt de kans op voortplanting. Het is de reden dat we er überhaupt zijn. Dat jij dit artikel leest.

En wanneer de passie uitdooft, hebben we het idee dat dit buiten onze controle om gebeurt. Het gebeurt door het verstrijken van de tijd. We denken zelfs dat het erbij hoort. Of we wijten het aan onze partner. Aan de dingen die hij doet of juist nalaat te doen.

‎Neurowetenschappelijk ‎‎ onderzoek toont echter aan dat de hersengebieden die betrokken zijn bij die eerste ‘relatiepassie’ ‎na 20 jaar nog net zo actief kunnen zijn. De passie dooft écht niet zomaar uit. En dit is een hoopvolle gedachte. We kunnen er dus iets aan doen!

En dit vergt ‘relatie-arbeid’. Energie. De juiste intentie. Moed en discipline.

Kijk, naarmate de relatie vordert, trekken andere zaken je aandacht. We nemen de liefde vaak voor lief. Verwaarlozen onszelf wat meer. Doen wat minder ons best. En worden meegesleurd door de waan van de dag: etentjes, werkprojecten, huiswerkopdrachten van de kinderen, schoonouders. Sommige van die zaken geven stress. En het zou niet helpend zijn, om bij al deze zaken met je hoofd in de wolken te blijven lopen En dus wordt de intensiteit van het begin wat getemperd.

Maar dit betekent nog niet dat het is gedaan met de passie. Als we ons maar bewust blijven van iets heel belangrijks: we moeten zelf het vuurtje blijven aanwakkeren.

‎Hoe zorgen we hiervoor? ‎

Door gewoonweg zoveel mogelijk te reageren op jouw partner. Op zijn verzoeken om aandacht. Jouw partner vraagt gedurende de dag geregeld om deze aandacht: om jouw steun, jouw luisterend oor, jouw humor, jouw genegenheid. En de grote vraag is dan: Heb jij dat eigenlijk wel in de gaten? Reageer je hierop? Gelukkige stellen reageren 86% van de tijd. Ongelukkige stellen, stellen die vroeg of laat gaan scheiden, maar 33%.

Hieronder 4 belangrijke tips om de passie aan te wakkeren en ‘de vlam’ te doen oplaaien.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

1. Reageer op je partners verzoeken voor verbinding.

Wanneer je partner contact probeert te maken, reageer hier dan op met jouw volledige aandacht‎‎ en interesse. Hoe klein het verzoekje ook is.

Als je partner zegt: “Het was een vreselijke dag op mijn werk’’, stem dan echt even op hem af en vraag door. Zo laat je blijken dat je om hem geeft. Dat je zijn belevingswereld belangrijk vindt. Dit werkt enorm verbindend. Kom dan ook niet gelijk met allerlei adviezen maar verwoord gewoon wat er in hem omgaat. Zo ben je empathisch i.p.v. adviserend. Vaak wil je partner zich gewoon gezien en begrepen voelen: ‘Lieverd, ik zie dat het je raakt en dat begrijp ik ook. Je wil gewoon dat je collega ook eens die rotklussen oppakt. Logisch’.

‎2. Vind je relatie belangrijk. Geef het aandacht.

Passie dooft uit wanneer je je relatiegeluk voor lief neemt. Als iets vanzelfsprekends beschouwd. En vaak dooft de vlam zo langzaam uit dat we het helemaal niet door hebben. Doodzonde. Leg als je thuiskomt je telefoon aan de kant, sla je armen om hem heen, vraag naar zijn dag. Doe de televisie eens uit. En geef elkaar de volledige aandacht. Al is het maar 10 minuten. En onderneem samen ook eens wat leuke nieuwe activiteiten. Ga op dansen, bezoek dat nieuwe restaurant op de hoek. Ga op yoga samen. Nieuwe prikkels leiden tot nieuwe ervaringen, wat weer leidt tot nieuwe ontdekkingen aan elkaar.

En beoefen de kunst van het ‘mindful’ luisteren. Let op zijn ademhaling, zijn lichaamstaal. De manier waarop zijn hand in jouw hand aanvoelt. Laat alle andere gedachtes die in je opkomen even aan je voorbij gaan. ‎Wanneer jouw partner merkt dat jouw volledige aandacht bij hem is, in het hier en nu, stimuleert dit hem om opener te zijn. En dan ontdek je wellicht dingen die nieuw voor je zijn. Die je niet had verwacht. Juist omdat je zo onbevangen mogelijk luistert.

‎3. Word nieuwsgierig naar je partner.

Naarmate de tijd verstrijkt, denk je elkaar volledig te kennen. Je vraagt minder door en denkt het wel te weten. Maar niets is minder waar. Hoe langer de relatie voortduurt, hoe minder we van elkaar te weten komen. En dan kan jouw oprechte interesse zorgen voor verrassende ontdekkingen. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet weet. Hoe je partner op momenten over iets denkt, voelt en het leven om hem heen ervaart. Stel je partner eens hele andere vragen en je zult versteld staan over de verrassende antwoorden. Dr. David Blom heeft een aantal verrassende relatievragen opgesteld om tot een diepere laag van intimiteit te komen. Lees ze hier.

‎Sommige relaties zijn verworden tot een koude, grijze en levenloze verbintenis. Als een hoopje as. Het lot van jullie relatie ligt echter ookin jouw handen.

Je hebt de kracht om het vuur brandend te houden.

Als je je relatie voedt met jouw volledige aanwezigheid en met aandacht op je partner reageert (zelfs op die kleine momenten), kun je de passie aanwakkeren. En genieten van een sterke relatie die je warm zal houden, zelfs in donkere tijden.‎

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

BLIJF OOK OP DE HOOGTE

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.

contact