Waarom hartstocht soms zo bedrieglijk kan zijn

‘Echt Syl, wat doe je nog met die vent?! Ik heb überhaupt nooit begrepen wat je in hem zag. Ik bedoel, Oscar,  ja dát was een leuke man: intelligent, zelfverzekerd, gewoon… OK! Maar jij moest je weer zo nodig inlaten met ‘weirde Wim’, met z’n vreemde humor en die donkere aura. We hebben je nog gewaarschuwd he! Je hebt de éne ruzie na de andere, iedere keer is het hetzelfde liedje. Hoe vaak je hier al niet hebt zitten snotteren de afgelopen maand… Schat, dit wordt nog eens je dood. Wijntje?’

Maar Sylvia heeft een duidelijke verklaring:

‘Ja maar ik snap het gewoon niet’, antwoordt ze fel.

‘‘De seks is zó intens, zó goed, zó vol hartstocht. Ik voel me dan zó ontzettend één met hem en zó gelukkig. Ik zweer je Babs, dit vuur heb ik nog nooit met iemand ervaren. Ik bedoel, dat krijg je toch niet zomaar met iemand? Dan moet er toch wel een diepere, spirituele connectie zijn tussen mij en Wim? Weet je, het is gewoon heel moeilijk voor hem om die overdag ook te laten zien. Hij is te beschadigd. Wist je al dat zijn vader hem op z’n tiende heeft verlaten?? Hij heeft te weinig liefde gekend, maar ik kan die wél geven Babs. Ikke wel! Verdomme! Doe maar een thee-tje’.

GOEDE SEKS IN SLECHTE RELATIES

Sylvia is niet de enige die valt voor een man (of vrouw) die niet erg warm of aardig is. Sterker nog, grote kans dat ook jouw hoofd op hol kan worden gebracht door die koele, ongrijpbare of afstandelijke partner. Die partner die garant staat voor frustratie en strijd.

En het paradoxale is, dat de aantrekkingskracht juist in die strijd gelegen is. In het bijzonder in de strijd om zijn of haar liefde alsnog voor je te winnen.

En het is deze strijd die de seks ook zó waanzinnig ‘goed’ kan maken. Of zoals Syl het zegt: ‘zó vol hartstocht’

Heb lief als nooit tevoren

Theatershow
Dichterbij

Het bedrieglijke is dat we deze hartstochtelijke ervaring vaak verwarren met liefde. Terwijl hartstocht en liefde twee compleet verschillende fenomenen zijn.

Hartstocht (eros) staat stijf van spanning en emotie. Het wordt voortgedreven door het vurige verlangen om de ander voor je te winnen en aan je te binden.

Vaak wordt gedacht dat deze hartstocht, die vaak het begin van een relatie kenmerkt en in veel ‘onbevredigende’ relaties nog voortduurt, gelijk staat aan liefde (agape). ‘Als het zoveel met me doet, dan moet het wel echte liefde zijn!’

Maar hoe indrukwekkend ook, hartstocht is géén liefde. Sterker nog,  het heeft er vaak niets mee te maken. Liefde is duurzaam.
Hartstocht is vluchtig. Het kan ook zomaar weer verdwenen zijn.

De kans is groot dat Syl’s hartstocht verdwijnt zodra ze Wim’s hart eenmaal gewonnen heeft. Dan kan de seks ineens oer-saai worden. Het doel is verdwenen. Er is geen sprake meer van drama of pijn. Het doet haar niet meer zoveel.

De ultieme seks binnen een  écht liefdesvolle relatie heeft niets te maken met de dramatische en zelfzuchtige verovering van elkaars hart. Deze seks draait om de speelse ontdekking en vervulling van elkaars wensen en fantasieën.

Waar ik – ik mag zijn en jij – jij. Waarbij we niet krampachtig hoeven samen te smelten tot één geheel, maar elkaar als afzonderlijke individuen tot een grotere hoogte mogen brengen.

Maar dat vraagt om veiligheid, verbinding en vertrouwen.

in een onbevredigende relatie verwarren we spanning vaak met spannend, en stress met liefde.

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!