Sparren met David | Wat is een goede relatie?

Ik zie het veelvuldig om mij heen, mensen die veronderstellen een goede relatie te hebben wanneer ze volledig in elkaar opgaan. Er lijkt geen ik en geen jij. Alles vloeit samen. Samen een blok tegen de rest van de wereld. Vooral in het begin voelt dit wellicht goed. Onder invloed van dopamine en serotonine is dit wellicht het mooiste dat er bestaat. Wellicht heb je deze samensmelting nooit meegemaakt, omdat je als kind wellicht emotioneel verwaarloosd bent. Máár pas op, een dergelijk samensmelting is niet duurzaam. Het geluk van een goede relatie is niet dat je jezelf volledig verliest, maar dat je juist in staat wordt gesteld te groeien als mens. Natuurlijk is er een ‘gedeeld zijn’, maar bovenal is er altijd nog sprake van twee persoonlijkheden met verschillende wensen, behoeftes, sterktes en zwaktes. Enkel dan kun je bij elkaar tot bloei komen. Van elkaar leren en elkaar in het leven versterken. Je vergeet niet wie je bent, waar je voor staat en wat je nodig hebt.

Een goede relatie vereist bewustwording

Een goede, gezonde relatie houdt in dat 2 levens samenkomen om samen een gedeeld leven op te bouwen, zonder volledig in elkaar op te gaan.
Dit volledig in elkaar opgaan, ook wel symbiose genoemd, belemmert immers groei. Symbiose voelt weliswaar in het begin heel intens.
Hoe meer men in elkaar opgaat, hoe intenser en mooier de liefde lijkt te zijn. Maar het is niet duurzaam en het plant onbewust zaadjes voor conflicten die op termijn zeker zullen optreden. Een goede relatie vereist bewustzijn. Bewustzijn van je eigen tekortkomingen en de wens om hieraan te werken.
De grootste valkuil in relaties is dat je op zoek bent naar de juiste partner. Want, zo is de onderliggende gedachte, met de juiste partner slaag je erin die ene goede relatie op te bouwen. Niets is minder waar. Een goede relatie gaat uit van de basisovertuiging dat je zelf de beste partner bent voor hem of haar en je zodoende je eigen tekortkomingen volledig onder ogen komt. Dat je de donkere kant van je persoonlijkheid omarmt en de verantwoordelijkheid neemt om hier iets mee te doen om hier mee aan de slag te gaan.

BINNENKORT BIJ JOU IN DE BUURT!

Theatershow Dichterbij - Heb lief als nooit tevoren

Een goede relatie vereist communicatie

Als onderzoeker spendeer ik veel tijd aan het onderzoeken van ongezonde relaties en disfunctionele relatiepatronen. Voortdurend onderzoek ik de vraag ”hoe ziet een goede relatie eruit?’ In een goede relatie blijft er sprake van twee individuen die zich bewust zijn van hun eigen wensen en behoeften.
Behoeftes die luid en duidelijk worden gecommuniceerd. Veelal worden wensen helaas verpakt in kritiek. Men heeft moeite zich kwetsbaar op te stellen, uit angst om teleurgesteld te raken. Maar wees je ervan bewust dat wanneer jij niet in staat bent deze wensen en behoeftes te communiceren, je het je partner de kans ontneemt om deze wensen en behoeftes te signaleren en te vervullen. Je partner is immers niet helderziend.
Het is jouw verantwoordelijkheid om je wensen helder en duidelijk over te brengen aan je partner.Je partner is niet helderziend. je partner is ook geen god. Veelal verwachten we in onze relatie een hemel op aarde. Maar ook je partner heeft tekortkomingen. Net zoals je partner wensen en behoeftes heeft die gezien gehoord willen worden. In een goede relatie hecht je net zoveel waarde aan jouw wensen als die van je partner. Gelijkwaardigheid hierin is essentieel voor een goede relatie. Perfectie wordt niet verwacht, noch nagestreefd. Wanneer een grens wordt overschreden, wordt dit respectvol gecommuniceerd. Dat is het geheim van een goede relatie. Respectvolle communicatie en bewustwording. En dit vereist hard werken. Hou je niet van hard werken? Dan kun je jezelf afvragen of de tijd wel daar is om een serieuze relatie aan te gaan.

Een goede relatie vereist werklust

Over een goede relatie bestaan nogal wat mythes. Zo wordt vaak verondersteld dat in een goede relatie alles ‘vanzelf gaat’. Niets in minder waard.
Als je uitgaat van deze basisaanname, loop je het risico je relatie te verwaarlozen. Onhebbelijkheden sluipen erin. Voordat je er erg in hebt, raak je elkaar kwijt. Je inverteert steeds minder en onder de oppervlakte groeien spanningen en conflicten. Veelal zie je dan dat mensen andere dingen gaan doen die hen een goed gevoel geven en dit betekent dat je al deze energie niet meer in je relatie stopt om het alsnog tot een goede relatie te krijgen of die goede relatie te behouden.

Stoppen is ook een optie

En wellicht net zo belangrijk: kijk of al die energie wel het gewenste resultaat oplevert. Of het wel de moeite waard is. Met andere woorden, stop met investeren als je merkt dat er niks verandert. Een goede relatie houdt in dat je beide je schouders eronder wilt zetten. Dat je beiden signaleert dat er een probleem is waaraan je beiden wilt werken.  Pas dan heeft je relatie een eerlijke kans van slagen. De eeuwenoude gezegde ‘het moet wel van twee kanten komen, is helemaal waar.

 

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?