Ik stuit weer op de zoveelste ‘contactadvertentie’ op internet ‘ik zoek een lieve man om mee te kokerellen en uitstapjes te maken op de hei. Dierenliefhebber en goed hart een pre!’
Ik stuit weer op de zoveelste ‘contactadvertentie’ op internet ‘ik zoek een lieve man om mee te kokerellen en uitstapjes te maken op de hei. Dierenliefhebber en goed hart een pre!’
Het is duidelijk, deze vrouw wil een lieve vent. Eentje die houdt van katten en honden en zich tegen haar aan nestelt als ze koude voeten heeft. Nee beter nog, haar voetjes vasthoudt en masseert. Een kopje thee voor haar zet. kopje thee, lieverd? Ja schat. Komt eraan, liefje, mijn hartenduifje’.
Het is de vraag die menig man bezighoudt. Soms individueel, soms in groepjes. Op de wekelijkse cursus houthakken. Om weer in contact te komen met hun oerkrachten. Met boomstam achter de auto en speciaalbiertjes in de hand filosoferen over het leven en de liefde. Over ‘wat de vrouw nu éigenlijk wil’.
Allereerst: Waar we op vallen, onze partnerkeuze, heeft veel te maken met onze vroegste relaties. In de eerste plaats de relatie met onze ouders. Hierin ligt besloten van wie ons hart sneller gaat kloppen. Krijgen we het warm van het type ruwe-bolster-blanke pit, de vlotte metroman, de bedachtzame intellectueel of toch, en op hem gaan we vandaag nog wat langer door, die zelfingenomen, opgeblazen narcist.
Als iemand erin slaagt om menig vrouwenhart sneller te doen kloppen, is het wel ‘de narcist’. En juist dat maakt hem voor mij tot zo’n fascinerende, maar zoals ik dadelijk nog zal uitleggen, ook tragische figuur.
De narcist is ‘hot’. Je kan de tv haast niet aanzetten, of hij komt je kamer binnen gedenderd. De man die er met zijn geweldige humor, grootse intellect, scherpe tong, indrukwekkende verworvenheden of oogverblindende fysiek moeiteloos in slaagt om de rest tot zijn geïmponeerde publiek te transformeren. Hij die het vermogen bezit om voor zichzelf denkende mensen op te lossen in één harmonische en extatische meute, die meedeint met het ritme van zijn grote ‘zijn’. Hij die individuele grenzen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen; Geen ik of jij meer, alleen nog die éne grote IK, die de rest opzweept als kritiekloos verlengstuk van zichzelf.
Het zal niet moeilijk zijn om hier wat concrete voorbeelden bij te bedenken. Hitler, dat was dus een echte narcist, zoals de film ER IST WIEDER DA prachtig laat zien. Maar het zou me niet verbazen als ook mindere ‘goden’ als Thierry Baudet en Freek de Jonge met minstens één been in deze categorie staan. Men zou zelfs kunnen denken dat ik er wel iets van heb. Waarom anders zou ik het meest in mijn element zijn op een podium, waar ik mijn publiek kan laten meedeinen op mijn ‘grootse’ woorden, gedachten, bewegingen en klanken?
Ook in de liefde zijn narcisten erop uit om te imponeren. Na wat rusteloos gewentel in beleefdheden, zal hij de eerste de beste kans grijpen om je, subtiel of niet, te informeren over zijn imposante prestaties, vette sportwagen, huis aan de ‘Côte’ en invloedrijke connecties ‘’all over the place’’. Voor je het weet dien je enkel nog ter weerspiegeling van zíjn grote glans. Alles wat jou maakt tot wie jíj bent – jouw prestaties, jouw connecties, jouw talenten, jouw gedachten – staat enkel nog in de weg en kan op weinig interesse rekenen. Met als grote uitzondering wanneer je écht iets speciaals te melden hebt, bijvoorbeeld dat je rechtstreeks afstamt van de Oranjes. Dan kaapt hij je als zijn ‘sieraad’ om zijn glans op de volgende party te vergroten: ‘’zeg ik stel je even voor, mijn zéér innige vriendin Monique, ze heeft banden met de Oranjes.”
In bed is de narcist vaak een technisch genie. Er is hem veel aan gelegen om jou tot een absoluut hoogtepunt te brengen, als een echte snelkook-lover, zodat jij aan het eind van de ‘sessie’ kunt zeggen: ‘zulke waanzinnige seks heb ik nog nooit gehad.’ Zolang je op deze wijze zijn grandioze libido en technische vernuft kunt weerspiegelen gaat het ‘goed’. Maar ook hier geldt, probeer je je eigen wensen en voorkeuren naar voren te brengen, dan is het snel klaar. Letterlijk. Dan lukt het vaak niet meer om het lid in gareel te houden. Échte intimiteit kan de narcist namelijk moeilijk verdragen (lees hier over het belang van échte intimiteit voor uitzonderlijke seks).
Theatershow
Dichterbij
Waar komt die oer-narcistische drang toch vandaan, om anderen als verlengstuk van jezelf te gebruiken, om hun eigen- en uniekheid te ontkennen, hen te reduceren tot spiegel voor de eigen glans, of tot sieraad om die glans te vergroten?
Het is een misvatting dat narcisten stevig in hun schoenen staan. Het tegendeel is namelijk waar: narcisten hebben zo’n wankel gevoel van eigenwaarde, dat ze zich door andermans standpunten, meningen en kwaliteiten al heel snel voelen weggevaagd. Ze voelen zich alleen maar veilig wanneer ze jou kunnen imponeren en tot hún verlengstuk kunnen reduceren.
Als we kijken naar de jeugd van de narcist, vinden we vaak een allesoverheersende ouder, die het haar kind niet toestond om zichzelf te ontwikkelen tot een eigen persoon met een eigen binnenwereld. Die dingen zei als: ‘Zoiets slechts kan jij niet denken, ik weet dat jij zo niet bent, ik weet wie jij bent, zo goed als ik je ken kan je jezelf niet eens kennen, ik kende je al toen je nog in mijn buik zat.’
De narcist ziet hierdoor slechts twee mogelijkheden in de liefde: of hij geeft zichzelf op voor de partner, of de partner geeft zichzelf op voor hem. Hij kan zich niet voorstellen dat het mogelijk is een ander lief te hebben, zonder dat een van beiden zijn standpunten, meningen en ambities opgeeft voor de ander.
En waarschijnlijk is dit precies waar jij goed in bent als ‘narcist-o-fiel’: Jezelf opgeven voor de ander.
Sterker nog, het is goed mogelijk dat je nooit écht een eigen persoon, met uitgesproken meningen, wensen, ambities en dromen, hebt dúrven ontwikkelen. Omdat dit in jouw eigen jeugd werd ontmoedigd. Bijvoorbeeld omdat je moeder jaloers was op jou.
En dan kan het heel aantrekkelijk zijn om je met een narcist te verbinden, die enkel datgene van je verlangt waar je toch al zo goed in bent: jezelf opgeven; terwijl jij je als partner wel met zíjn sterke eigenschappen kunt identificeren.
Via je narcistische partner kun jij namelijk óók belangrijk, sterk, invloedrijk en bijzonder worden. Als vrouw-van. Zonder dat je hiervoor zelf hoeft te knokken.
Via de ander word het een beetje als iets van jezelf.
En als je nu bij jezelf denkt: nouuuu dit zegt me helemaal niks hoor. Rustig maar, het is ook allemaal onbewust ?
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?