De 6 seconden kus

dr. David Blom is psycholoog, liefdesonderzoeker en bedenker van ‘Relatiecrisis in Theater – Dichterbij’

Hoe lang zoen jij met je partner? Je hebt het vast nooit gemeten. Maar meet de tijd eens op. 6 seconden duren langer dan je denkt, maar het effect zal je versteld doen staan. Van alle oefeningen die er zijn om meer intiem met elkaar te worden, is deze nog wel het makkelijkste om uit te voeren. De drukte in je hoofd lost zich als het ware op en je raakt helemaal afgestemd op je partner. Net als bij Hans en Petra.

Petra (35) en Hans (38) zijn al 12 jaar gelukkig getrouwd met elkaar. Samen hebben ze twee mooie kinderen en een stoere bakfiets, waarmee Hans de kinderen iedere dag naar school brengt.
Petra werkt hard als manager bij een grote Energiemaatschappij. Haar dagen zijn lang, haar nachten vaak kort. Het is een stressvolle baan. En wanneer Petra thuiskomt van een dag hard werken, weet Hans precies wat ze nodig heeft. Zijn aandacht. Is ze moe of heeft ze een baaldag, dan pakt hij haar stevig vast en geeft haar een stevige kus op haar mond. Het zijn de momenten dat de spanning Petras lichaam even verlaat. Ze voelt zich niet alleen. Ze doen het samen.

Hans weet waarschijnlijk zelf niet hoe belangrijk zijn kus is voor haar. Maar zo’n stevige kus, van minimaal zes seconden, verricht wonderen in je relatie. Hoe dit zit, ga ik in dit artikel behandelen.

Het kusmoment als ritueel

Ten eerste, is een kus van 6 seconden net lang genoeg om écht even verbinding met elkaar te maken. Je lippen raken elkaar, jullie raken elkaar echt even aan. En zo voel je je dichtbij je partner.
Jullie energieën kruisen elkaar.

Door af te spreken dit iedere dag even te doen, bijvoorbeeld bij thuiskomst of afscheid, ga je het allebei belangrijk vinden. Het is wat je noemt de kracht van de herhaling en het wordt als het ware een vast ritueel binnen jullie relatie. Je doet iets wat je beiden belangrijk vindt en waarop je kunt bouwen. Rituelen geven een gevoel van voorspelbaarheid en veiligheid binnen je relatie.

Het kusmoment als manier om beter af te stemmen op je partner 

Gedurende de dag vraagt je partner geregeld om jouw humor, steun, genegenheid en aandacht. Stellen die gelukkig met elkaar zijn, reageren hierop in 86 % van de gevallen. Stellen die uiteindelijk gaan scheiden maar 33 %. Een significant verschil!

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van de kleine verzoekjes van onze partner. En al waren we ons hiervan bewust, dan wil dit absoluut niet garanderen dat we hierop reageren met empathie, met betrokkenheid. Mogelijk halen we onze schouders op, omdat we door onze mobiel in beslag worden genomen, of snauwen we onze partner zelfs af: ‘zie je niet dat ik bezig ben!’.

Het is goed te realiseren dat romantiek juist de kracht van het alledaagse is. Van al die kleine contactmomentjes op een dag, waarop je ontvankelijk bent voor je partner. Juist die afstemming zorgt voor meer verbinding en een bevredigend seksleven. En vergeet niet; wanneer jij ontvankelijk bent en met empathie reageert, zal je partner in veel gevallen jouw voorbeeld volgen. Het is een geweldige manier om te groeien, als mens.

Dus als ze je een kusje geeft, geef dan een kusje terug en maak echt contact. Voel haar lippen, haar adem, haar huid tegen jouw huid aan. Open al je zintuigen en word zo mindful.

Theatershow Dichterbij ♡ Heb lief als nooit tevoren

Het kusmoment vergroot de waardering

Je wordt jezelf bewuster van de positieve eigenschappen die je zo aanspreken in je partner. Door jullie ‘’vaste kusmomentjes”, ben je eerder geneigd om je waardering voor je partner uit te spreken. Door hardop uit te spreken wat je aantrekt in je partner, kun je de problemen in jullie relatie beter aan, als die roze wolk uit het begin van jullie relatie, allang is opgelost. Dan denk je ‘ach wat is het soms toch een botte lul. Maar ja, hij is ook zo creatief; creatieve mensen zijn nou eenmaal moeilijker. Ik kan het hem wel vergeven’

Door positieve momenten kun je de negatieve beter loslaten 

Uit onderzoek blijkt dat er om een negatieve interactie echt te boven te komen, je tenminste 20 positieve interacties nodig hebt. Het werkt dus als het ware een beetje als een bankrekening. Als de limiet wordt overschreden, voeren angsten en wantrouwen al snel de boventoon in de relatie en dit werkt destructief.

Om te zorgen voor genoeg positieve momentjes, kun je het volgende doen:

  • Geef elkaar complimentjes,
  • Wees dankbaar voor de dingen die je partner voor je doet, al lijkt het nog zo normaal en alledaags
  • Reageer positief op zijn kleine verzoekjes om aandacht; wees beschikbaar
  • Doe iets leuks voor je partner ; maak zo nu en dan een lekker ontbijtje klaar
  • Toon lichamelijke affectie, geef een kus, streel hem over zijn gezicht
  • Toon interesse en stel bijvoorbeeld een vraag, over zijn dag; dan laat je zien dat je werkelijk om hem geeft
  • Steun je partner emotioneel; toon empathie

Het kusmoment is goed voor je hormoonhuishouding

Door de aanraking van onze huid, wordt er een wonderbaarlijk stofje in onze hersens aangemaakt: oxytocine. We voelen ons ontspannen, het vermindert stress en geeft een gevoel van geluk.

Het zorgt er in relaties voor dat mensen werkelijk contact met elkaar ervaren en zo een intieme band opbouwen. Hoe fijn is dat!
Kun je nagaan wat een kus van zes seconden doet!

Samengevat

Een kus van 6 seconden een uitgelezen kans om echt verbinding te maken. Je ervaart meer geluk en euforie door de aanmaak van oxytocine. Het maakt dat je enkel meer verbinding wilt creëren.
Hoe vaker je het kusmoment toepast, hoe meer het iets wordt om naar uit te kijken; het wordt een vast ritueel.
Veel van dit soort positieve kleine contactmomentjes hebben het vermogen om de negatieve dingen die zich uiteraard ook voordoen, te ‘zuiveren’. Je laat zien, dat je je bewust bent van je partner, dat je hem/haar waardeert om wie ze is, en je kunt de onvermijdelijke stormen van het leven aan. Doen dus !

Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.

Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar. 

Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt.  Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.

Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?

Andere artikelen:

Ontvang VAKER een relatietip

Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!

Psychologieintheater

Het beste van psychologie, in theater.