Ik heb een tijd in de stad gewoond. Utrecht. Ik vond het geweldig om in de stad te wonen, maar alles gaat er vrij snel. Mensen hebben haast, met name de Forenzen. Je hebt geen tijd om een praatje te maken met je buren of een winkelbediende. Je lacht niet of zegt geen hallo tegen vreemden op straat, en je knoopt zeker geen gesprekje aan met iemand in de trein.
Hoeveel ik de stad leuk vond, besloot ik op een gegeven moment om buiten te gaan wonen. In de Betuwe. In een heel klein mooi plaatsje ‘Buren’ genaamd. Ook wel de parel van de Betuwe genoemd. Ondanks de redelijke nabijheid van de stad, kwam ik er al snel achter dat het dagelijks leven hier zo anders is.
Hier zegt iedereen hallo tegen je als je langskomt. Winkeliers maken een praatje en ik ken alle buren in mijn straat (en hun honden) bij naam. In het begin was het wat verwarrend (ik bedoel, ik ken deze mensen niet), maar langzaam begon ik terug te glimlachen terwijl ik voorbij liep. Ik keek niet verbaasd als vreemden hallo zeiden, en begon hallo terug te zeggen.
Tegenwoordig zeg ik hallo tegen iedereen die langskomt, of ze nu als eerste contact leggen of niet. Ik vind het heerlijk om andere ouders te begroeten bij het afzetten van mijn neefje op school en soms naar huis te lopen met wat pit in mijn stap van de fijne contactmomenten in de ochtend.
Hoewel het voor sommigen van ons misschien ongemakkelijk klinkt om een gesprek aan te knopen met vreemden tijdens onze ochtendwandeling of woon-werkverkeer, suggereert onderzoek dat we het misschien moeten proberen. In een wetenschappelijk onderzoek vroegen onderzoeker Nicholas Epley en zijn collega’s een groep mensen om een gesprek aan te knopen met een vreemdeling in de trein. De deelnemers voorspelden over het algemeen dat dit ongemakkelijk en onaangenaam zou zijn en dat de meeste vreemden helemaal niet geïnteresseerd zouden zijn in een gesprekje.
Daarentegen bleek de realiteit dat deelnemers die een gesprekje aanknoopten met een vreemde, een veel positievere ervaring hadden dan degenen die tijdens hun ochtendrit met niemand een gesprek aanknoopten (de controlegroep). En de vreemden leken de interactie te waarderen, waardoor een positieve ervaring ontstond voor alle betrokkenen (Schroeder et al., 2021).
En het lijkt overigens niet uit te maken of het gesprek vluchtig is of over iets diepers gaat. In een andere reeks onderzoeken door dezelfde groep onderzoekers werden deelnemers willekeurig toegewezen om een diep of oppervlakkig gesprek te voeren met een vreemdeling in het laboratorium. Ondanks dat ze voorspelden dat die gesprekken ongemakkelijk en onaangenaam zouden zijn, genoten de deelnemers er veel meer van dan ze dachten, en het zorgde ervoor dat ze zich daarna meer sociaal verbonden voelden, vooral wanneer hen werd gevraagd om een diepgaand in plaats van een oppervlakkig gesprek te voeren (Kardas et al., 2021).
THEATERSHOW ONS KIND
Uit dit onderzoek concludeerden de onderzoekers dat onze verwachtingen (over hoe ongemakkelijk of slecht ontvangen een geïmproviseerd gesprek met een vreemde zou zijn), ons ervan weerhouden om een gesprekje te beginnen. In werkelijkheid vinden de meeste mensen deze gesprekken ongelooflijk aangenaam, voelen ze zich daarna gelukkiger en leren ze veel meer van deze gesprekken dan ze dachten dat ze zouden doen (Atir et al., 2022).
Iets soortgelijks gebeurt met mensen die we kennen. In een ander onderzoek vroegen onderzoekers deelnemers om opnieuw contact te maken met een oude vriend, waarbij sommigen werden gevraagd om opnieuw verbinding te maken via e-mail en anderen om opnieuw verbinding te maken via een telefoontje. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou niet zo van bellen. Ik maak veel liever snel contact via een mailtje of appje. Maar hoewel de mensen in dit onderzoek dezelfde voorkeur hadden voor digitale gesprekken in plaats van spraakgesprekken, meldden degenen die via de telefoon contact opnamen met hun vrienden later dat ze zich meer sociaal verbonden voelden dan degenen die via de mail contact opnamen (Kumar & Epley, 2021)
Dit geldt niet alleen voor het contact opnemen met een vriend, maar vooral ook iets aardigs zeggen. In een ander onderzoek werd de deelnemers gevraagd hoe een vriend zich zou voelen als ze die vriend vijf dagen lang elke dag een compliment zouden geven. Deelnemers voorspelden dat de ontvanger na verloop van tijd moe zou worden van de complimenten en dat de complimenten met elke dag die voorbijging minder betekenisvol zouden zijn.
In een tweede experiment testten de onderzoekers dit uit en nodigden ze vrienden uit om naar het lab te komen. De ene vriend werd gevraagd om vijf dagen lang elke dag een compliment aan de andere vriend te geven om te zien hoe hij zich voelde. In tegenstelling tot wat de deelnemers voorspelden, werd de persoon die de complimenten ontving er niet moe van en reageerde hij er zelfs elke dag even positief op (Zhao & Epley, 2021).
Al met al suggereert dit onderzoek dat we consequent de waarde van kleine vriendelijkheid voor zowel vreemden als de mensen die we kennen onderschatten, en dat het daadwerkelijk hallo zeggen tegen een vreemde of iemand complimenteren met hun haar of hun schoenen de dag van beiden gelukkiger maakt. Dit is zo goed om te weten, aangezien eenzaamheid enkel toeneemt in onze maatschappij. Niet enkel onder ouderen, wat vaak gedacht wordt, maar ook onder jongeren. En een mooie belangrijke bijkomstigheid: onze kinderen groeien op tot socialere, warmere en vriendelijkere mensen, als ze ons anderen positief en vriendelijk tegemoet zien treden. Wat een kracht gaat er toch schuil in het simpele woordje ‘hallo’
Kom naar theatershow ‘Ons Kind’. De magische productie over opvoeden die met niets te vergelijken is.
Je wilt dolgraag dat je kind gelukkig is. Hem of haar écht het beste geven. Van baby tot tiener. Maar hoe bereik je dit?
Welkom in de wereld van Ons Kind. De muziektheater show waaraan psychologen en theatermakers 4 jaar hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart wat jouw kind écht van jou nodig heeft. Om de beste kansen in het leven te krijgen.
Of je nu kinderen hebt, met kinderen werkt, of zelf ooit kind bent geweest; deze show is zo diepgaand dat ze jouw opvoeding voorgoed verandert.
We zien je snel!
Wil je vaker relatietips ontvangen? Kom erbij!