Wil je een goede relatie? Je relatie sterker maken en leren communiceren met elkaar. Gewoonweg een goede relatie en communicatie met elkaar opbouwen? Kom dan óók naar de indrukwekkende muziektheatershow DICHTERBIJ met cabaretlezing van dr. David Blom.
De beste inzichten en handvatten voor een betere relatie verpakt in ijzersterk muziektheater! Klik hier
Wil je je geliefd en verbonden voelen met je partner? Leer hoe je een romantische liefde opbouwt en onderhoudt die gezond, gelukkig en bevredigend is.
Alle goede relaties maken makkelijke en moeilijke tijden mee. Het vergt toewijding, inzet, moed en inspanning om samen de uitdagingen aan te gaan en met elkaar in verbinding te blijven. Of u nu net een relatie met elkaar aangaat of al jaren samen bent, er zijn belangrijke relatietips om een goede relatie te krijgen. Zelfs wanneer je meerdere verbroken relaties hebt doorgemaakt, of moeite hebt met intimiteit zijn er een aantal relatietips die u zeker kunnen helpen op weg naar een betere relatie. Naar veiligheid, zekerheid en kwetsbaarheid; 3 belangrijke sleutels tot succes in de liefde.
Iedere relatie is uniek en er zijn verschillende reden voor mensen om een relatie met elkaar aan te gaan. Een goede relatie is veelal het delen van eenzelfde visie, doel met waar u wilt dat de relatie voor staat en hoe u dit wilt verkrijgen. En dit is enkel iets dat je helder krijgt door goede communicatie. Er zijn een aantal basiskenmerken te onderscheiden die elke goede relatie gemeen heeft. Wanneer u deze basiskenmerken weet, kunt u toewerken naar een betere relatie, waarin goede communicatie in de relatie de boventoon voeren en problemen op een zachtmoedige manier kunt oplossen en voorkomen. Deze relatietips helpen u op de goede weg. U weet waaraan u kunt werken. Een diepgaand en veranderend inzicht met de belangrijkste handvatten bieden we in de show DICHTERBIJ. Vol relatietips die werkelijk een verschil maken.
Je onderhoudt een betekenisvolle emotionele band met elkaar. In een goede relatie laat je je partner voelen dat hij of zij geliefd is. Er is een verschil tussen geliefd zijn en geliefd voelen. Wanneer je je geliefd voelt, voel je je gewaardeerd en geaccepteerd, begrepen door je partner. Jullie zorgen ervoor dat de ander zich geliefd en emotioneel vervuld voelt. Sommige relaties komen vast te zitten in vreedzame samenhorigheid, maar zonder dat de partners echt emotioneel met elkaar omgaan. Hoewel de verbinding op het eerste gezicht stabiel lijkt, dient een gebrek aan voortdurende betrokkenheid en emotionele verbinding alleen om afstand tussen twee mensen te vergroten. Het vergt het in praktijk brengen van de goede relatietips om een emotionele verbinding met elkaar te verkrijgen.
Je bent niet bang voor (respectvolle) onenigheid. Sommige stellen praten rustig over dingen. Er is geen angst om moeilijke zaken te bespreken en het gesprek gaat uit van gelijkwaardigheid. Er is geen concurrentie. Beide partners worden aan het woord gelaten en de stemmen worden niet snel verheven. Er is geen angst voor vernedering of bestraffingen wanneer moeilijke zaken worden aangekaart. Zo worden spanningen vrijwel direct besproken en hanteerbaar gemaakt. De partners doen hun best elkaar hierin te begrijpen aan de hand van de belangrijke relatietips
Je houdt relaties en interesses buiten leven. Partners onderhouden ook een leven buiten elkaar. Je partner is immers niet in staat aan al je behoeftes te voldoen. Hiertoe is het belangrijke ook waardevolle relaties buiten de romantische liefde te onderhouden. het stelt je ook in staat om als mens buiten je relatie te blijven groeien en door te ontwikkelen. Dit is de grote winst van belangrijke relatietips.
Je communiceert open en eerlijk. Goede relatie en communicatie is een belangrijk onderdeel van elke relatie. Wanneer beide mensen weten wat ze van de relatie willen en zich comfortabel voelen om hun behoeften, angsten en verlangens te uiten, kan dit het vertrouwen vergroten en de band tussen elkaar versterken. Belangrijke relatietips dragen hieraan bij.
Verliefd worden versus verliefd blijven. Doorgaans lijkt verliefdheid je gewoonweg te overkomen. Het is met name het verliefd blijven, de passie in de relatie te behouden wat inzet en moed vereist. Een goede veilige romantische relatie kan als een voortdurende bron van steun en geluk in je leven dienen, door goede en slechte tijden, en alle aspecten van je welzijn versterken. Door nu stappen te ondernemen om je verliefdheidservaring te behouden of opnieuw aan te wakkeren, kun je een betekenisvolle relatie opbouwen die duurt – zelfs een heel leven lang. Ga dus echt aan de slag met de relatietips in plaats van ze enkel door te lezen.
Veel stellen wenden al hun energie aan wanneer de relatie onder problemen gebukt gaat. Wanneer de problemen zijn opgelost, wordt de aandacht hoofdzakelijk weer op andere zaken in het leven gericht; vrienden, kennisen, carrière, hobby. Een goede relatie vergt echter een voortdurende inzet. Wanneer je veel waarde hecht aan je relatie, onderneem je via de relatietips activiteiten die ertoe leiden dat problemen zoveel mogelijk voorkomen worden. Door vroegtijdig kleine problemen te identificeren en aan te pakken, voorkom je dat dit uitgroeit tot een groot probleem.
De volgende belangrijke relatietips kunnen je helpen om de verliefde gevoelens en ervaringen te behouden en een betere relatie te krijgen.
Theatershow
Dichterbij
Relatietips 1/ Breng ‘quality time face to face’ door. Wanneer je verliefd bent, wordt er doorgaans veel naar elkaar gekeken. Diep in de ogen. Men luistert aandacht naar elkaar. Je bent doorgaans benieuwd hoe de ander de wereld beleeft. Alles is nieuw. Alles is opwindend. Samen heb je uren doorgebracht. Naarmate de tijd verstrijkt wordt dit minder. Je hebt genoeg andere activiteiten die de aandacht opeisen. Het lijkt soms nog lastig om samen de tijd te vinden om fijne dingen te doen. Plezierige activiteiten en genegenheid te tonen.
Het face to face contact wordt al snel vervangen door vluchtig contact, een kort tekstberichtje, mailtje, belletje. En hoewel deze digitale vormen van contact heilzaam kan zijn, heeft het niet dezelfde positieve eigenschappen als persoonlijk contact. Natuurlijk is het fijn om af en toe een tekstbericht te ontvangen met de woorden ik hou van jou, maar wanneer men niet meer de tijd neemt om dit voelbaar te maken, blijven het woorden en verliest het aan kracht. Er sluipt al snel meer afstand in het contact. Er zijn emotionele signalen nodig, die enkel persoonlijk en in dieper contact kan worden overgebracht. De belangrijke relatietips zijn om hier bewust van te worden en van tevoren te bedenken hoe je dit gevoel gaat overbrengen, zodat het er niet bij inschiet in de waan van de dag. Belangrijke relatietips zijn om echt tijd met elkaar door te brengen. Stop alle elektrische apparaten weg en kijk elkaar echt even een paar minuten in de ogen aan. Praat wezenlijk met elkaar.
Relatietips 2/ Zoek iets dat je leuk vindt om samen te doen, of het nu gaat om een gedeelde hobby, dansles, dagelijkse wandeling of ’s ochtends bij een kopje koffie zitten. Belangrijke relatietips zijn om vooral samen nieuwe activiteiten op te zoeken. Hiermee activeert u immers het beloningssysteem in de hersenen, waardoor u veel dopamine aanmaakt (hetzelfde stofje wat u zo overvloedig aanmaakt als we verliefd zijn).
Relatietips 3/ Probeer dus samen iets nieuws te ondernemen. Dit hoeft niet groots te zijn, maar bijvoorbeeld samen een nieuw restaurant uitproberen of een boottochtje maken. Dingen die je samen nog niet eerder hebt gedaan.
Relatietips 4/ Wees speels met elkaar. . In het begin van de relatie zijn partner vaak lekker speels met elkaar. Kussengevechten , samen douchen, worstelen etc. Schrik niet wanneer ik u vertel dat in de loop van de relatie mensen vaak nog maar 10 minuten even speels met elkaar zijn. Dit is weinig. De reden is o.a. dat de waan van de dag zijn intrede doet. Dingen, problemen die gewoonweg de aandacht behoeven. Speelsheid is belangrijk om een intieme verbinding met elkaar te blijven aangaan. En vooral ook contact te houden met je eigen speelse kant. Verlies niet die mooie kinderlijke aspecten van jezelf, die een speelse verhouding tot je partner enkel in de weg zullen staan. Je verloren zelf hervinden? Kom naar muziektheatershow DICHTERBIJ voor de belangrijke en mooie relatietips
Relatietips 5/ Doe dingen die anderen ten goede komen. Een krachtige manier om verbonden met elkaar te blijven, is je aandacht te richten op zaken buiten je relatie waaraan je waarde hecht. Vrijwilligerswerk, gezamenlijk werken aan een project binnen jullie gemeenschap; het zijn manieren om je relatie gezond en fris te houden. Daarnaast geef je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, waardoor je als mens blijft groeien. En dit is een belangrijke voorwaarde van een goede relatie. Blijven groeien als partners, met en afzonderlijk van elkaar.
Relatietips 6/ Blijf met elkaar in contact. Een goede relatie valt of staat met een goede communicatie. Wanneer je samen een positieve emotionele relatie hebt opgebouwd, voel je je gelukkig en veilig bij elkaar. Goede communicatie is essentieel om deze verbinding te blijven voelen en dieper contact te ervaren. Wanneer je blijft communiceren op een goede manier (lees hier hoe) kun je ook gemakkelijker problemen het hoofd bieden. Lees de belangrijke relatietips in dit artikel ook.
Relatietips 7 / Verwacht niet dat je partner helderziend is. Het is niet altijd gemakkelijk om te praten over wat je nodig hebt. Ten eerste besteden velen van ons niet genoeg tijd om na te denken over wat echt belangrijk voor ons is in een relatie. En zelfs als u weet wat u nodig hebt, kunt u zich er kwetsbaar, beschaamd of zelfs voor schamen als u erover praat. Maar kijk ernaar vanuit het standpunt van je partner. Troost en begrip geven aan iemand van wie je houdt is een plezier, geen last.
Als je elkaar al een tijdje kent, kun je ervan uitgaan dat je partner een redelijk goed idee heeft van wat je denkt en wat je nodig hebt. Je partner is echter geen helderziende. Hoewel uw partner misschien een idee heeft, is het veel gezonder om uw behoeften rechtstreeks kenbaar te maken om verwarring te voorkomen. Je partner voelt misschien iets, maar het is misschien niet wat je nodig hebt. Bovendien veranderen mensen en wat je bijvoorbeeld vijf jaar geleden nodig had en wilde, kan nu heel anders zijn. Dus in plaats van wrok, misverstand of woede te voelen wanneer je partner het voortdurend ‘fout’ doet, maak je er de gewoonte van om hen precies te vertellen wat je nodig hebt. Dit is een van de relatietips die veel stellen verwaarlozen.
Relatietips 9/ Let op de non-verbale signalen van je partner. Veel van wat we overbrengen verloopt non verbaal. Denk aan oogcontact, houding, toon van de stem, je armen kruizen etc. Deze signalen hebben een grotere impact dan woorden. Wanneer je de non verbale communicatie van je partner begrijpt, weet je echt hoe ze zich voelen en kunt u uw gedrag en woorden hierop aanpassen. Om een betere relatie te krijgen is het belangrijk dat u de non verbale van uw partner echt kent, evenals je eigen non verbale signalen. Wat straal ik uit en hoe komt dit over? Het is een van de belangrijke relatietips om hier uitvoerig bij stil te staan met elkaar. Vaak zijn er ook signalen waaraan we ons kunnen ergeren, zonder dat we ons hiervan zelfs bewust hoeven zijn. Spreek ze uit naar elkaar. Het is een van de meest belangrijke relatietips om toe te passen.
Relatietips 10/ Wees een goede luisteraar. Ook dit is een hele belangrijke van alle relatietips. In het artikel relatie en communicatie wordt hier dieper op in gegaan. Luisteren is essentieel. Evenals de tijd nemen om te luisteren. Het is lastig, daar we veelal met onszelf bezig zijn wanneer de ander iets vertelt. We zijn er veelal mee bezig wat dit voor ons betekent. Er is een groot verschil luisteren en (aan)horen. Wanneer je echt luistert – wanneer je bezig bent met wat er gezegd wordt – hoor je de subtiele intonaties in de stem van je partner die je vertelt hoe ze zich echt voelen en de emoties die ze proberen te communiceren. Goed luisteren betekent niet dat je het eens moet zijn met je partner of van gedachten moet veranderen. Maar het zal u helpen gemeenschappelijke standpunten te vinden die u kunnen helpen conflicten op te lossen. Wanneer je gestrest bent of afgeleid, is het gemakkelijk om tijdens het luisteren dingen verkeerd te interpreteren. Luisteren vergt aandacht. Ga dan ook echt moeilijke gesprekken aan wanneer de tijd ervoor is om er echt even rustig voor te zitten. Dan verklein je de kans op misinterpretaties. Haal ook echt even diep adem als je merkt dat je gespannen bent. Dit maakt het eenvoudiger de kalmte te bewaren. Hierdoor activeert u de prefrontale cortex, onze rem op de emoties.
Relatietips 11/ Blijf fysiek intiem. Aanraking is een fundamenteel onderdeel van het menselijk bestaan. Studies bij zuigelingen hebben het belang aangetoond van regelmatig, aanhankelijk contact voor de ontwikkeling van de hersenen. En de voordelen eindigen niet in de kindertijd. Aanhankelijk contact verhoogt de hoeveelheid oxytocine in het lichaam, een hormoon dat de binding en hechting beïnvloedt.
Hoewel seks vaak een hoeksteen is van een toegewijde relatie, zou dit niet de enige methode voor fysieke intimiteit moeten zijn. Frequente, aanhankelijke aanraking – handen vasthouden, knuffelen, kussen – is even belangrijk.
Natuurlijk is het belangrijk om gevoelig te zijn voor wat je partner leuk vindt. Ongewenst aanraken kunnen ervoor zorgen dat de andere persoon gespannen raakt en zich terugtrekt – precies wat u niet wilt. Zoals met zoveel andere aspecten van een gezonde relatie, kan dit neerkomen op hoe goed u uw behoeften en bedoelingen met uw partner communiceert.
Relatietips 12 / ga gunstig om met conflicten. Natuurlijk, conflicten zijn onvoormijdelijk en op momenten zelfs goed. Het dwingt soms tot de veranderingen die nodig zijn om een goede relatie te behouden of betere relatie te krijgen. Daarom deze belangrijke relatietips over het omgaan met conflicten
Relatietips 13/ Gebruik zoveel mogelijk ‘ik’-uitspraken. Dus in plaats van te zeggen ‘jij maakt mij ziek met je vervelende gedrag’ zou je kunnen zeggen ‘Ik voel me slecht als je dat doet”.
Relatietips 14/ haal geen oude koeien uit de sloot. In plaats van eerdere conflicten in de ruzie te betrekken of voortdurend de vinger naar de ander te wijze, blijf je je aandacht richten op het hier en nu. En op alles dat het probleem nu verbetert.
Relatietips 15/ Wees vergevingsgezind. Conflicten oplossen is onmogelijk als je anderen niet wilt of kunt vergeven. Dit is echt een van de belangrijke relatietips om in ogenschouw te houden.
Relatie 16/ Staak even het contact als je merkt dat je de grip op je emoties verliest. Neem even een korte time out om alles te laten bezinken, even diep in en uit te ademen en mogelijk iets te eten of te drinken om zo te kalmeren. Realiseer dat je ruzie maakt met de persoon van wie je houdt. Dit is een van de belangrijke relatietips die ik je wil meegeven.
Relatietips 17 / stel je in op ups en downs. Verwacht geen hemel op aarde. Een relatie is hard werken. Wees bereid om dit te doen. De relatie zal ergens gedurende het proces in zwaar weer gaan verkeren, mogelijk door negatieve levensgebeurtenissen waar u geen controle over hebt. Stel je hier op in. Koester niet te hoge verwachtingen.
Kom naar theatershow “Dichterbij”. De magische productie over de liefde die met niets te vergelijken is.
Jij wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met je geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat jij als nooit tevoren ervaart hoe je de liefde krijgt waarnaar je verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland. Met wie ga jij?